De bekendste en meest ondernomen bedevaarttocht in de wereld? Dat is ongetwijfeld de pelgrimsroute naar Santiago de Compostella. Van waar ter wereld de pelgrim-toeristen ook vertrekken hun doel is altijd hetzelfde. Heb jij ook een avonturiersziel? Twijfel dan niet langer. Want als je deze tocht wil starten vanuit België, vind je hier alle adviezen op een rijtje.

Vertrekken vanuit het verleden

De pelgrimstocht naar Santiago de Compostella is al 1200 jaar oud en dat maakt hem meteen tot de oudste van Europa. Miljoenen toeristen trekken elk jaar naar deze stad om te ontdekken waar het graf van Sint-Jacob ligt. Ze vertrekken vanuit elke uithoek van Frankrijk en zelfs vanuit België of het Verenigd Koninkrijk.

De pelgrimsroutes: een ruime keuze

Gemakkelijk vanuit België

Vertrek je vanuit België en meer bepaald vanuit Brussel? Dan ga je best eerst op weg naar Amiens en sluit je op de route aan in Parijs. In Frankrijk kan je kiezen uit vier verschillende routes die leiden naar de bedevaartstad. Deze vertrekken vanuit Parijs – eigenlijk Vezelay -, Puy, Arles en het zuiden van Frankrijk. Als je uit België komt, is de vertrekplaats vanuit Parijs het gemakkelijkste. Turonensis is de naam van deze route en de afstand bedraagt zo’n 1500 kilometer. Op je pad kom je door Tours, vervolgens door Poitiers en Bordeaux om daarna bij de Spaanse grens te komen.

Even uitrusten

Wil je onderweg wel eens uitblazen en doe je dat graag volgens de regels van de kunst? Dan kies je best voor de formule «Credencial». Een wat zeg je? Wel, een credential is simpelweg een pelgrimpaspoort waarmee je, dankzij bepaalde verenigingen (neen, geen couchsurfing of AIRBNB) gratis kan logeren. Hoe geraak je eraan? Je vult je aanvraag online in op de link: https://www.chemin-compostelle.info/credencial/demande_credencial_V2.php. Of je brengt een bezoekje aan de vereniging die je vindt op https://www.chemin-compostelle.info/liens/liens-associations-compostelle.php. Heb je liever wat meer comfort? Kies dan voor de jeugdherbergen langs het traject maar informeer best wel op voorhand of je data beschikbaar zijn.

Wil je nog meer weten?

Waarom niet informatie uitwisselen

Wil je informatie en ervaringen uitwisselen met andere avonturiers die er ook aan willen beginnen of misschien al een stuk van de tocht hebben afgelegd? Spreek dan af op deze site: https://www.st-jacques.be/. Je kan online heel wat informatie uitwisselen en misschien kan je ergens op je tocht zelfs afspreken.

Wat moet mee in de rugzak

Onze belangrijkste tip: verspil niet al je krachten voor je goed en wel begonnen bent. Hoezo? Wel, neem best niet te veel spullen mee, want hoe zwaarder de rugzak hoe zwaarder de tocht. Beperk je dus tot wat je echt nodig hebt, bijvoorbeeld enkele verzorgingsproducten die je vindt op de site van ICI PARIS XL, kleding voor verschillende weertypes, en vooral een EHBO-tasje want ook al hopen we dat je het niet nodig zal hebben, je bent maar beter voorbereid.

Een vervoersmiddel?

Te voet, met de fiets of zelfs te paard, er zijn talloze manieren om de tocht af te leggen. Alles hangt af van hoeveel je tijd je hebt, hoe snel je stapt en hoe lang je het kan uithouden. Hoe dan ook, de meeste pelgrims beschikken niet over meerdere maanden om de tocht af te werken, en dus is de fiets een uitstekend alternatief. Je kan er zo’n 50 km per dag mee afleggen, ten minste als je het gewend bent om te fietsen. Aan jou dus om te kiezen. Ga je voor de ouderwetse en traditionele manier, en neem je de benenwagen? Of spaar je liever je voeten en verkies je de fiets?