Geen zomer is compleet zonder een avondje gezellig barbecueën. Een barbecue is altijd erg sfeervol, maar daar hoort niet per se altijd vlees bij. We zeggen vaarwel aan de traditionele barbecue met worsten en hamburgers: ook vegetariërs kunnen barbecueën, en dat gaan we je nu bewijzen!

100% vegetarische recepten

Nee, vegetariërs eten niet alleen maar slaatjes. Er zijn tal van lekkere alternatieven voor wie, om welke reden ook, geen vlees eet. Hieronder vind je een aantal ideeën voor een geslaagde vegetarische barbecue!

Voor nostalgische vegetariërs

Voor een eerder klassiek uitziende barbecue zijn er vegetarische worsten op basis van tofu of tempeh (verkrijgbaar in gespecialiseerde en biowinkels) of vleesvervangers die je makkelijk zelf kunt maken als je wat tijd voorhanden hebt. Seitan is een uitstekend vleesvrij alternatief voor de biefstuk of de hamburger. Als bijgerecht kunnen we altijd rekenen op de traditionele aardappelen verpakt in aluminiumfolie en geroosterd op de grill. Voor extra gezellgheid binnenshuis, kun je je ook een tafelbarbecue aanschaffen; zoek aanbiedingen op COLLISHOP.

Vis: een interessant alternatief

Je vindt alle nodige ingrediënten voor dit tweede recept bij Delhaize of CARREFOUR. Bestrijk makreelfilets met wat olijfolie, en gril ze vervolgens op de barbecue. Aarzel niet om tijdens het bereiden wat citroensap, maar ook paprikapoeder, zout en peper toe te voegen. Om je makreel romiger te maken, maak je een sausje op basis van kwark, met bieslook en verse kervel. Als bijgerecht is er niets eenvoudiger dan een groentenbrochette en kaas met Provençaalse kruiden (of andere kruiden naar keuze), bereid op de barbecue uiteraard. Denk ook aan de grillplaat voor dit recept, zo worden alle nutriënten van de vis behouden en het is net zo gezellig!

Ook voor- en nagerechten kunnen op de grill!

Als je eenmaal je barbecue bovenhaalt, kun je er maar beter het mmaximale uithalen. Maak er ook je voor- en nagerechten mee klaar.

Als voorgerecht

Voor een bijzonder voorgerecht maak je een slaatje en voeg je er op de barbecue geroosterde geitenkaas aan toe; breng op smaak met notenolie. Of leg een Camembert met piment d’Espellete op de barbecue. Wil je je gasten verrassen met een zoet-hartige fusionmix, maak dan brochettes van ananas, gerookte tofu, mais en gegrilde paprika: succes verzekerd!

De barbecue voor zoetekauwen

Naast de klassieke marshmallows, kun je je ook uitleven door bananen te roosteren of ananas met kokosmelk of caramel. Ook appels die je besprenkelt met vanillesuiker en in aluminiumfolie wikkelt, doen het erg goed op de barbecue. Tip: voor een meer milieuvriendelijke barbecue, kun je een elektrische of gasgrill gebruiken, of de ecologisch verantwoorde verticale barbecue als je graag vasthoudt aan de houtskool. Tal van overheerlijke vegetarische recepten dus, waarop zelfs je vrienden de carnivoren een jaloerse blik zullen werpen. Wist je trouwens al dat je ook op de website van HELLO FRESH terecht kunt om inspiratie op te doen voor vegetarische recepten?