We vinden het altijd een beetje vervelend dat we niet alles kunnen uitleggen, dat we niet weten waarom of hoe een bouwwerk of een monument tot stand kwam of hoe een site dergelijke vorm kon aannemen … En toch zijn er tal van menselijke bouwwerken op onze blauwe planeet die ook nu nog onmogelijk verklaard kunnen worden door de talloze experts.

Zuid-Amerika: mysterie na mysterie

Chili: mysterieuze standbeelden

Ongelooflijk

Ze wegen elk meer dan 80 ton. Het is onmogelijk dat mensen ze tot hier hebben gesleept! Maar hoe zijn ze dan hier gekomen? Was er een tastbare manier om ze te vervoeren? Of kenden ze een techniek die wij niet begrijpen? Hadden ze een super-ontwikkelde gave? Of beschikten ze over een magisch drankje zoals in de beeldverhalen over de Galliërs? De theorieën volgen elkaar op, maar niemand kent de waarheid.

Een bovenmenselijke kracht

Maar daar houdt het niet op. Er zijn niet minder dan 887 Moaï-beelden van gemiddeld 4 meter hoog. Nog vragen? Stranden, vulkanen, grotten, fauna en flora… Je vindt zowat alles op het Paaseiland en je kan het bezoeken, maar opgelet: vergeet geen gids om de beste routes te ontdekken.

Peru: buitenaardse creatie?

Dit moet je absoluut doen als je naar Nazca reist. Neem het vliegtuig met EXPEDIA (de prijs-kwaliteitsverhouding is super!) en vlieg over deze immense, vreemde tekeningen die in de grond staan gegrift. Het hoe en waarom van deze 200 meter lange tekeningen is nog steeds niet verklaard, maar erdoor wandelen zou mooie dromen opleveren! Buitenaards of niet? Tovertruc van Moeder Natuur? Dat is de vraag.

Californië: ze zijn er verwend

Levende rotsen: May the Force be with them

Na rotsen van 80 ton vervoerd door mensjes van 80 kilo, krijg je nu rotsen voorgeschoteld die op zichzelf bewegen! Het was lang onverklaarbaar, maar is dit fenomeen nu eindelijk verklaard? In het midden van Death Valley vind je op een oud uitgedroogd meer de stenen van Racetrack Playa die bewegen door de wind. Maar is er voldoende wind om stenen van 20 kilo voort te duwen? Sommige wetenschappers blijven sceptisch en houden het bij een theorie dat dit wordt veroorzaakt door de aardplaten die voortdurend in beweging zijn... wat ook aanvaardbaar lijkt.

Het hellende huis: probeer er je hoofd maar rond te krijgen

Wie dit huis heeft gebouwd was geen al te beste knutselaar! Maar ernstig nu, de ‘Mystery Spot’ vind je in een pretpark, maar dan een dat anders is dan alle andere… een park dat als doel heeft de zwaartekracht uit te dagen! Het indrukwekkende is het optische effect dat de indruk geeft dat het terrein vlak is! Je vindt dit huis niet ver van Santa Cruz, en je begrijpt waarom je ogen je bedriegen als je dit eigenaardige bouwwerk ziet. Effect gegarandeerd.

Afrika: de beroemde piramiden

Wetenschappelijke berekeningen

Net zoals de Moaï-beelden wekken deze oeroude creaties passie op en iedereen heeft zo zijn eigen theorie om het geheim van de piramiden van Egypte te ontsluieren. Opgebouwd uit striata en dan samengesteld door bouwers met behulp van een interne helling? Stenen aangevoerd over houten wegen zonder kraan noch wiel? Gebouwd volgens uiterst precieze wiskundige berekeningen wat het getal Pi betreft, of gebouwd met zandmateriaal dat versteende door het in een vorm te gieten. Feit is dat ze perfect georiënteerd zijn door de toenmalige mensen die geen enkel middel hadden om iets dergelijks te bouwen. De bekendste is de Pyramide van Cheops. Een echt megalithisch wonder! … gewoon 360 000 bouwvakkers die er 20 jaar aan bouwden. Neckermann brengt je er met het vliegtuig heen.

Een extreem mysterie

Bovendien zijn de wegen die naar boven leiden absoluut rechtlijnig, iets wat vandaag onmogelijk tot stand te brengen is zonder spitstechnologie. Sommigen beweren zelfs dat de top van de piramide een steen is die afkomstig is van een andere planeet, wat de reden zou zijn dat die in het grootste geheim is weggehaald en in verzekerde bewaring werd gesteld en door een replica werd vervangen. Onze wereld is inderdaad vol van mooie dingen die even mysterieus als origineel zijn. Pak je rugzak en kies voor het avontuur.