Gebakken eieren met spek, of liever boterhammen met beleg en een chocoladebroodje, of beide? Soms zoet, soms hartig, alleen of met z'n allen, hoe dan ook, het ontbijt is een van de belangrijkste maaltijden van de dag. Voor sommigen is het een passie of een ritueel. Sommigen besteden er geen tijd aan terwijl anderen de dag niet zonder kunnen beginnen. We vertrekken op een wereldtournee van ontbijten die gegarandeerd je smaakpapillen zal prikkelen!

Hartige ontbijten: met "een korreltje zout"

In Engeland: English style

Njam, njam! Een ding is zeker, de Engelsen houden van hun "breakfast"! Het ontbijt is er een ware traditie en goed gevulde borden maken de Engelsen gelukkig. Op het menu: spek, eieren, worst, paddenstoelen en vooral "baked beans" Dat is de essentie van “the English breakfast”. Eerder hartig dan zoet, ook al drinken ze er een lekkere kop "tea" of "coffee" bij! En, de Canadezen hebben ongeveer dezelfde gewoonte.... Je zou het "Canadian style" kunnen noemen!

 In China: een speciaal gerecht

Als je van noedels, gekruide, gebakken rijst, kip en groenten houdt, dan kan je vroeg in de ochtend genieten van een ​echte "zaocan"! Als je naar China gaat en eens iets anders wil proberen, proef dan de "congee", een gerecht van vlees en  zeevruchten. Een tip, bestel kleine donuts als extraatje bij je ontbijt!

In Iran: een andere cultuur

Brood en kaas, met licht gezoete thee: dat is wat de Iraanse "sobhaneh" je aanbiedt! Pure eenvoud maar puur genot in de mond... Tijdens de feesten verandert de maaltijd in een "kaleh-pacheh", een bouillon gemaakt van... de kop en de poten van het schaap! En waarom niet?

Het zoete ontbijt: met kleine zoetigheden

In Argentinië: Europese stijl

Argentijnen hebben een Europees tintje in hun "desayunos", maar ze houden van dat ietsje meer dan wat wij gewoon zijn. Ken jij de "dulce de leche" van Argentinië? Letterlijk vertaald "zoete melk", het is een zeer zachte, zoete karamelkleurige bereiding op basis van melk en suiker. Zoetebekken eten het met de lepel!

In Rusland: de Oladi

De Oladi is het favoriete ontbijt in Rusland! Je proeft er verschillende soorten pancakes! Ze worden warm geserveerd, smelten vanbinnen en zijn krokant vanbuiten. Een heerlijke mix die de liefhebbers van gastronomie zeker zal verrassen. Met confituur, honing of rode vruchten, je zult ervan genieten! Een smakelijk "завтрак" gewenst.

Met fruit: leve de vitamines!

In Cuba: een festival van fruit

Leg een reserve van vitamines aan in Cuba! Cuba heeft een ideale ligging en er groeien talloze soorten fruit om heerlijk van te genieten! De sapjes, de smoothies en het fruit stelen er de show en op het ritme van een meeslepend Cubaans deuntje geniet je er van een heerlijk ontbijt. In combinatie met wat brood en een omelet, krijg je een zeer stevige "desayuno"binnen!

In de Dominicaanse Republiek: originaliteit troef!

Op zoek naar een origineel ontbijt? Dan word je goed bediend in de Dominicaanse Republiek. Je krijgt er "Mangú", een gerecht op basis van gekookte bananen, kaas, vlees en eieren! Wil je je koffie, je chocoladebroodje en je vers brood eens inwisselen voor een origineel ontbijt? Dan heb je nu tal van mogelijkheden.