Zich in de modder rollen, knorren als een cavia, met tomaten gooien … Als je eens anders dan anders wilt doen, bestaan er tal van feesten die uit het niets zijn opgedoken en die je hoofd doen tollen. Een goede raad: probeer het waarom niet te begrijpen en er gewoon van te genieten.

Van modder tot tomaten: wees niet bang je vuil te maken

Jakkes, modder!

Modderbaden, massages, glijbanen… het lijkt wel de terugkeer naar je kinderjaren! Elk jaar wordt in Daecheon, Zuid-Korea, dit festival gehouden dat (als achtergrond) de bedoeling heeft in de kijker te zetten hoe goed modder wel voor de huid is. Het Boryeong Mud Festival lokt elk jaar Koreanen van alle leeftijden. Indien je een schoonheidsfreak bent, aarzel dan niet. Deze modder, rijk aan voedingstoffen en mineralen is perfect voor je huid en bezorgt je een tweede jeugd.

Het tomatenfeest

We dagen je uit om na een dagje van dit festival proper terug te keren. Onmogelijk! In Buñol, Spanje, verzamelen zich op de laatste woensdag van de maand augustus 40 000 mensen voor deze gigantische tomaten-veldslag. Draag kleren die ertegen kunnen, want ze eindigen na het feest gegarandeerd in de vuilnisbak. Als je bang bent gewond te raken, vertellen we er graag bij dat de tomaten geplet worden voor ze worden gegooid en je dus niets riskeert.

Het meest extravagante: probeer niet om dit te begrijpen

Het Krakelingen-festival

De stad Geraardsbergen viert elk jaar het einde van de winter. Op het programma staat een van de meest eigenaardige tradities: priesters drinken een beker wijn uit een zilveren kelk daterend uit de 16e eeuw met daarin een levende vis. Hierna gooien ze 10 000 krakelingen in de menigte, waarvan er één een winnend ticket bevat voor een gouden juweel. Tenslotte daalt iedereen de heuvel af met een fakkel in de hand om het licht en de warme naar de stad aan te trekken.

De Konaki Sumo

Even kijken wie het hardst kan wenen! Waar is dat goed voor, zal je vragen. Wel, om te bidden voor de gezondheid van de baby’s … Ook al lijk dit compleet idioot, deze traditie bestaat goed en wel al 400 jaar in Japan. Inderdaad, een baby die hard weent, is een baby die goed groeit en dus worden tornooien georganiseerd waarbij twee baby’s in de armen worden gehouden door sumo’s. Bovendien verdrijft het krijsen van de baby’s de boze geesten… goed om weten.

Koersen: om bij te schaterlachen

Cheese rolling

Achter een kaas van 7 pond aanhollen die met volle vaart van een gevaarlijke helling rolt … Wie is op dergelijk waanzinnig idee gekomen? Deze indrukwekkende koers vindt plaats in Gloucester, Engeland, en elk jaar belanden verschillende deelnemers in het ziekenhuis. De wedstrijd wordt in mei gehouden en bestaat al 200 jaar. Zo zie je maar dat men indertijd ook al kon lachen. Het draaide misschien allemaal niet rond, maar het zorgde wel voor een heel atypisch festival.

Beddenrace

Wie beweerde ook alweer dat bedden alleen dienden om in te slapen? Hijgen, puffen en zuchten….niet in het bed maar achter het bed, om ze voort te duwen…. Dit gebruik vindt elk jaar plaats tijdens het ‘festival de l’insolite’ in Mahalon, waar je deze toch wel heel vreemde race rond de kerk kunt bijwonen. Er bestaat ook een ‘bureaustoel’-versie, als je je daarop beter voelt! De keuze is aan jou! Of wat dacht je van de kelner-race in Parijs, met dienblad en glazen, maar er is ook de stiletto-race waarbij jongedames hun enkel verzwikken op extra-hoge hakken onder de bulderlach van de toeschouwers. Je kunt zelfs je liefde voor modder paren aan je passie voor wedstrijden tijdens de ‘World Bog Snorkeling’ in Wales, een koers waarbij je een duikersuitrusting draagt, maar die wel doorgaat in modderige grachten. Jij bent aan zet, je hoeft hiervoor niet te oefenen, een flinke dosis gekte is al wat je nodig hebt!