Of het nu gaat om brand, diefstal, letsel ... Er zijn een aantal noodnummers die we allemaal moeten kennen. In feite kan een eenvoudig nummer soms iemands leven redden, en het kost je niets om het te onthouden. Hier is de lijst met nuttige noodnummers.

In Frankrijk: de belangrijkste nummers

15: de SAMU (Service d'Aide Médicale Urgente of de Franse medische spoeddienst) Dit is het nummer dat je belt wanneer je je in een levensbedreigende situatie bevindt. Bloedingen, coma, allergieën voor insectenbeten, vergiftiging of verdrinkingsgevaar ... Via dit nummer kom je direct in contact met iemand van de medische spoeddienst, die je zal vertellen hoe te handelen en die je zo snel mogelijk ter hulp zal komen. 17: de politie Is er bij je thuis ingebroken? Is je portemonnee gestolen? Ben je het slachtoffer of getuige van een aanslag? De noodpolitie zal snel ingrijpen en je laten weten welke stappen je moet ondernemen om schadevergoeding te krijgen. 18: de brandweer De brandweer schakel je in bij ongevallen zoals brand, gaslekken of verkeersongevallen. Ze zijn niet alleen specialisten op het vlak van brand blussen, maar kunnen ook hulp bieden bij tal van andere situaties. 112: het Europese nummer Dit is een gratis noodnummer, geldig in alle Europese landen. Samen met het nummer van de SAMU is dit een van de belangrijkste nummers om te kennen, want je kunt het ook opbellen als je geen netwerk hebt. 114: een speciaal nummer Dit nummer is gereserveerd voor doven of slechthorenden en kan zowel overdag als 's nachts bereikt worden. Je wordt via sms doorgestuurd naar het noodnummer dat je nodig hebt. 116 en 119: voor kinderen Deze twee nummers zijn speciaal voor misbruikte of vermiste kinderen, en zijn dus voor sociale noodgevallen.

In België: drie eenvoudige nummers

 100 of 112: de brandweer Via deze nummers kun je, 24 uur op 24 en 7 dagen op 7, de ambulancedienst bereiken. Als je er slechts een wilt onthouden, ga dan voor de 112! 101: de politie Als je dit nummer direct belt, bespaar je tijd en kun je sneller ingrijpen. Je vormt het om dezelfde redenen als hierboven staan omschreven.

Welke informatie geef je door?

Je bent je er wellicht van bewust dat in noodsituaties elke seconde telt, en daarom is het belangrijk om duidelijk en snel te zijn wanneer je je informatie doorgeeft. Begin met het beschrijven van het probleem waarmee je te maken hebt, voordat je jezelf identificeert en je naam, achternaam en telefoonnummer opgeeft. Geef vervolgens je exacte adres, zodat de nooddiensten precies weten waar de interventie moet plaatsvinden. Luister tot slot naar het advies van de persoon en volg het zorgvuldig op in afwachting van de aankomst van de hulpdiensten. Veel mensen kennen deze telefoonnummers niet uit het hoofd. Het is wellicht best ze op een post-it te schrijven en dit steeds bij je te houden. Hopelijk gebeurt er niets met je, maar nu weet je in ieder geval wat te doen in het geval dat!