Nieuw-Zeeland is een ruw land met unieke landschappen. Je vindt er grote stranden met fijn zand die overgaan in rotskusten, maar er zijn ook vulkanen en bergen, wouden, meren en rivieren die er een uniek land van maken. Al deze plaatsen zijn de moeite waard om met eigen ogen te bewonderen, maar ze zijn ons niet helemaal onbekend omdat ze als achtergrond werden gebruikt voor de populaire In de ban van de ring en De Hobbit films.

De achtergrond voor 2 trilogieën

In de ban van de ring en De Hobbit werden geschreven door Tolkien en verfilmd door Peter Jackson. Ze hebben het Nieuw-Zeeland mogelijk gemaakt om een ander soort toerisme te ontwikkelen, het filmtoerisme. Alle filmadaptaties werden gedraaid in Nieuw-Zeeland, op meer dan 150 verschillende locaties. Liefhebbers van Tolkien en de Nieuw-Zeelanders zelf noemen het eiland graag het ‘Midden-aarde’ of ‘Home of Middle-Earth’ in het Engels, refererend aan de naam dat het eiland draagt in de romans van Tolkien en verrassend genoeg laten de immigratiediensten van Nieuw-Zeeland het toe om ‘Middle-Earth’ te gebruiken op de paspoorten! Je kunt stellen dat de films voortaan een integraal deel uitmaken van het toerisme en van de cultuur in Nieuw-Zeeland. Een boek met de titel ‘The Lord of the Ring’s Location Guidebook’ geeft de precieze locaties van de sets weer, gekozen door Peter Jackson om er de films te draaien. Het boek werd gedrukt om toeristen toe te laten de fantastische wereld van Tolkien te herontdekken en erin onder te duiken en vooral om achter de schermen te kunnen kijken.

Niet te missen plaatsen (my precious)!

  • Hobbiton: Het befaamde dorp van Bilbo de Hobbit, heropgebouwd volgens de originele architectuur (ronde deuren, enz.) kan worden bezocht als een museum. Het huis van Frodo, en zelfs de de Groene Draak herberg kunnen ontdekt worden. Vliegend over het noordelijke eiland ontdekte Peter Jackson, producer van In de ban van de ring en De Hobbit, de plaats die zou dienen als dorp in zijn films, een afgelegen hoeve, niet ver van Matmata, maar afgesloten van de beschaving, zonder echte wegen. Een wild landschap dat Hobbiton werd herdoopt. En zo begon de transformatie van de plaats: de terreinen werden heringericht - daarbij stak zelfs het leger van Nieuw-Zeeland een handje toe - het decor werd opgezet, enz. Het dorp is nu een waar openluchtmuseum.
Castle Hill: De met rotsen bezaaide vlaktes en heuvels, dat is Castle Hill waar meerdere scènes van In de ban van de ring en De Hobbit werden verfilmd, maar het is eveneens de setting van de film Narnia.
  • Nabij Nelson op het zuidelijke eiland vind je de winkel van Jess Hansen waar de befaamde ring werd gecreëerd en die nu nog steeds talloze replica’s smeedt, tot groot jolijt van de talloze fans.
  • Arrowtown: De filmplaats van de fameuze scène bij het wad van Bruinen, waar Frodo en zijn gezellen door de zwarte ruiters worden achtervolgd.