Muziekfanaat? Sluit die luidsprekers aan en draai de volumeknop open. We gaan op wereldreis langsheen de muziekfestivals!

In Europa: oordopjes verboden!

België: Tomorrowland

Wereldwijd bekend. In Antwerpen begroet Tomorrowland elk jaar in juli 400 000 fans die erop uit zijn samen met je te fuiven. Inderdaad, te fuiven en niets ander dan te fuiven… Liefhebbers van elektronische muziek: aan de lijn, klaar, ….start! Het succes is zo groot dat het naar de Verenigde Staten wordt geëxporteerd als Tomorrow World einde september, en er is zelfs een remake voorzien in Brazilië (zegt David Guetta). Je moet bliksemsnel zijn om tickets in handen te krijgen, want ze vliegen de deur uit in enkele uren. Als je dit jaar geen plaatsje hebt weten te bemachtigen, kan je kiezen voor het Festival de Dour om toch je gading te vinden! En als je nog genoeg energie overhoudt kan je naar Engeland trekken voor het Latitude Festival waar je kunt genieten van poëzie en theater, maar dat is dan een heel ander iets.

Engeland: Festival de Glastonbury

En inderdaad, we zijn nu in Engeland. Het startschot van de festiviteiten wordt in juni gegeven met het Festival van Glastonbury dat in haar kielzog een boeket aan andere dansfestivals meesleurt.

En als je dit alles hebt gemist …

In dat geval zien we elkaar in juni in Denemarken voor ‘Roskilde’ (gewoon té gek!) of op het Woodstock Festival in Kostrzyn nad Odra in Polen, bijna op dezelfde data, maar ditmaal met 700 000 festivalgangers, gratis inkom en als kers op de taart een gegarandeerd modderbad. Liefhebbers van Metal trekken einde juli naar Duitsland voor het Wacken Open Air. Anders is er ook nog Pinkpop, de vertrouwde oude die tijdens de pinksterdagen wordt georganiseerd in Landgraaf, Nederland. THALYS brengt je snel naar Amsterdam. Vandaar neem je een trein van de NS (de Nederlandse NMBS) of gewoon een ingehuurde autobus (blablacar) vanaf je vertrekpunt thuis.

In Frankrijk: menu van festivals in elk genre

Voorgerecht: De lente van Bourges

Het eerste van de vakantiefestivals in Frankrijk wordt tijdens de hele maand april geserveerd door Printemps de Bourges met minstens 500 artiesten en 250 000 bezoekers.

Hoofdmenu

En dan komen er in de zomer in Frankrijk de fuiven van La Rochelles via de Vieilles Charrues en de Fest Noz van Carhaix, tot de Solidays (een bewustmakingsfestival tegen AIDS), de Eurockéennes van Belfort georganiseerd op het schiereiland Malsaucy, en in juli het Main Square Festival in Arras (dit wordt in 2016 de 12e editie). Een knipoogje naar Saint-Malo toch ook, met haar rock festival dat midden augustus doorgaat op het strand van Sillon.

Als dessert

Het festival van Nîmes komt net op tijd in de drukke programmatie en de Arena-site waar het doorgaat is niet van de minste. Op het einde van de zomer is het Fnac die zorgt voor artiesten die in openlucht spelen ter gelegenheid van Paris Plages: met 4 dagen gratis concerten! Nog altijd in de Franse hoofdstad, maar ditmaal in september, breekt het Fête de l’Humanité alle bezoekersrecords in Courneuve!

In de Verenigde Staten: now boarding

Californië: de Coachella 

De Coachella is het festival dat je in april voor geen geld in de wereld mag missen. Het is the place to be als je sterren van het moment wilt ontmoeten! Op dus naar Indio in Californië voor een show met rock, elektro, rap en hiphop dat de reputatie heeft door te gaan onder een loden zon midden in de woestijn en dit gedurende 3 dagen. Voor de modefreaks: hier kan je je vergapen aan de onconventionele manier van kleden van de stars, die toch altijd chique blijft.

Florida: het Ultra Music Festival

En dan gaat het richting Florida voor het Ultra Music Festival: het festival van Miami tijdens de herfst draait rond elektro-muziek en concentreert op een erg korte tijd een enorm aantal van de grootste DJ’s ter wereld.

Las Vegas: het Electric Daisy Carnival

Het festival van Las Vegas, het Electric Daisy Carnival (EDC) wordt gefuifd door 115 000 ietwat maffe clubbers die hier verzamelen voor een nachtje zotternij! Zoals je merkt, is er voor iedereen wat… aan jou de vrijheid om te kiezen waar je heen trekt voor je terug naar school moet….