Gebruik jij ook liever merken die niet getest zijn op dieren? Dan ben je zeker niet alleen. De theorie is natuurlijk wel gemakkelijker dan de praktijk. Want als je tussen alle cosmeticamerken in de winkel je keuze moet maken, raak je al snel de weg kwijt.

Wat zegt de wetgeving?

Bedrijven die cosmeticaproducten op de markt brengen, mogen niet zomaar eender wat doen. Ze zijn onderworpen aan duidelijke wetten.

Op Europees niveau

Sinds 11 maart 2013 is het in Europa streng verboden om cosmeticaproducten te produceren, verkopen of importeren die getest werden op dieren. Wat je in Europa in de winkel vindt, is dus, in theorie, niet getest op dieren. Helaas wordt deze wetgeving niet altijd zorgvuldig nageleefd. Zo zijn er altijd wel bedrijven die op bepaalde ingrediënten toch dierentesten uitvoeren. Hoe kan je er dan 100% zeker van zijn dat een merk niet getest werd op dieren? En zijn bepaalde merken betrouwbaarder dan andere? Je vindt het antwoord hieronder.

Kan je een merk herkennen dat niet getest werd op dieren?

Het antwoord is ja. En een betrouwbaar merk herkennen, is ook helemaal niet moeilijk. Je moet gewoon letten op het juiste logo.  Wat het meeste voorkomt, is een logo met een konijn omringd door sterren met de vermelding « Cruelty free ». Verder zie je ook vaak de vermelding « Not tested on animals ». Een andere manier om te weten of een merk niet getest is op dieren is nakijken of de producten ook op de markt zijn in China. Dat is namelijk het enige land dat eist dat ingevoerde producten worden getest op dieren. Indien een merk dus zijn product op de markt brengt in China, is het getest op dieren.

Onze favoriete merken

Als het gaat om diervriendelijkheid zien we dat sommige merken meer waarde hechten aan een ethisch verantwoorde houding dan andere.

L’Occitane

L'OCCITANE, is een typisch Provençaals merk, opgericht in 1976. Deze verzorgingsproducten zijn gemaakt op basis van etherische oliën en geparfumeerd met rijke, typisch Provençaalse aroma’s zoals lavendel of amandel. Dat deze producten gebaseerd zijn op de principes van de aromatherapie zorgt ervoor dat ze wonderen doen. Wil jij ook hun effect ontdekken? Je koopt nu al een doos met essentiële producten voor slechts 10€ ! Bovendien geniet je als nieuwe klant van een gratis levering en ontvang je een mooi etui als welkomstgeschenk. Zeker een aanrader! L'Occitane zet zich in voor de bescherming van dieren en voert er geen tests op uit. Maar het merk is ook aanwezig op de Chinese markt en kan dus, ondanks alle inspanningen, niet garanderen dat de producten niet worden onderworpen aan dierentesten om de verkoop mogelijk te maken. Momenteel onderhandelt L'Occitane met de Chinese autoriteiten om deze tests te vermijden.

Lush

LUSH is het merk dat het meest in dierenbescherming investeert. De producten van Lush zijn 100% vegetarisch. Ze worden op een ethisch verantwoorde manier vervaardigd, zijn vers en handgemaakt. Geen tests op dieren, dus. Lush biedt een breed gamma aan producten gaande van haarzorg tot make-up en parfum. De absolute topper van dit merk zijn natuurlijk de kleurrijke badbommen met zalige geuren om bij weg te dromen. Jammer genoeg vind je momenteel nog niet veel Lush-winkels in België. Maar gelukkig kan je hun producten ook online aankopen en voor bestellingen vanaf 11,95€ is de levering gratis.

Kiko

KIKO, het laatste merk dat ons hart veroverd heeft, produceert zijn kwaliteitsproducten in Italië en verkoopt ze tegen zeer aanvaardbare prijzen. Bij Kiko vind je make-up en nagellak met de vermelding « Cruelty free ». Momenteel is Kiko niet aanwezig op de Chinese markt en wie voor deze merkproducten kiest, mag dan ook op beide oren slapen. Ze zijn niet getest op dieren. Zo heb je alle kaarten in handen om een juiste keuze te maken. Voortaan koop je dus alleen nog verzorgingsproducten die respect voor dieren hoog in het vaandel dragen.