Fytotherapie betekent het medisch behandelen met planten. In tijden van vooruitstrevende medische kennis, de ontwikkeling van uiterst complexe producten en heel concrete chemische behandelingen, grijpen veel mensen terug naar traditionele behandelingen. Vroeger, toen er nog niet zo veel geneesmiddelen op de markt waren, verzorgde men het lichaam met planten. Heel wat mensen zouden maar wat graag terugkeren naar die tijd en met ‘natuurlijke geneeskunde’ hun lichaam beschermen tegen schadelijke stoffen. De ‘natuurlijke geneeskunde’ wordt overigens gezien als een volwaardige tak van de geneeskunde. Bovendien zijn de meeste geneesmiddelen die we vandaag kennen, oorspronkelijk afkomstig van planten.

Wat is fytotherapie?

Is fytotherapie een alternatief voor onze gekende medicijnen? Inderdaad, dat is exact het principe! We leggen je graag uit waar dat vandaan kom en hoe jou dat kan helpen.

Eeuwen kennis

Fytotherapie is niet pas gisteren ontstaan. Doorheen de geschiedenis van de mens zien we sporen van fytotherapie opduiken. Daaruit kunnen we opmaken dat men het rond 3.000 v.C. al gebruikte. Het gebruik van een heleboel planten – zoals salie, hennep of tijm – werd hoe dan ook op kleitabletten, gegraveerd of in spijkerschrift, neergeschreven. In de 19de eeuw werd het Ebers Papyrus ontdekt met daarop de voordelen van planten voor de gezondheid. Deze Egyptische papyrusrollen worden beschouwd als een van de vroegste medische manuscripten.

Fytotherapie vandaag

Deze discipline heeft een hele evolutie doorgemaakt. Vandaag de dag zoeken wetenschappers rechtstreeks naar de actieve bestanddelen in planten voor de standaardisatie ervan (dat betekent: er wordt een bepaalde hoeveelheid van de actieve bestanddelen gegarandeerd). Deze fytotherapeutische medicijnen worden aan dezelfde regels als gewone medicatie onderworpen. Ze worden echter veel minder vaak gebruikt. Mestal kiest men voor de traditionele medicatie.

Gewone kwaaltjes

Fytotherapie wordt vooral aangewend om veelvoorkomende of goedaardige kwaaltjes te verzorgen. Zo hoeft de patiënt niet onnodig chemische medicatie te slikken. Fytotherapie is absoluut niet geschikt is voor erg complexe aandoeningen, maar kan wel doeltreffend zijn tegen kwaaltjes zoals een voerkoudheid, banale infecties, angst, overgewicht enz. Zo worden veenbessen gebruikt tegen urineweginfecties, venkel voor een goed werkende spijsvertering, groene thee voor gewichtsverlies en gember tegen misselijkheid.

Veilig gebruik

Elke plant zordt op verschillende manieren ingeschakeld. Soms zorgt een bepaalde bereidingswijze ervoor dat de effecten van een plant helemaal anders zijn. Bijgevolg kun je met een en dezelfde plant op verschillende fronten ten strijde trekken! Net daar schuilt de grote veelzijdigheid van fytotherapie.

Welke vorm?

Er bestaan heel wat uiteenlopende manieren om planten als geneesmiddel toe te dienen. De uiteindelijke vorm hangt af van heel wat factoren. Neem nu peterselie. Peterselie wordt aangeraden om de nieren goed te laten werken. Maar pas op, de manier waarop je peterselie toedient, is van belang: alleen in de vorm van een aftreksel! Groene thee als infusie of hennep als cataplasma zouden dienen om verschillende huidziektes te verzorgen. Afhankelijk van de gewenste smaak, kun je gebruikmaken van de plant, de vrucht of de wortel. Of je kunt voor tabletten kiezen. Want wil je ten volle profiteren van de capsaïcine die in hete pepers zit, maar dan zonder je mond te verbranden? Dan opteer je wel degelijk best voor tabletten. Vergeet ook niet dat heel wat essentiële oliën zowel inwendig als uitwendig kunnen worden gebruikt en tal van voordelen bieden.

Waarschuwing

Omdat fytotherapie op natuurlijke principes rust, kun je al snel gaan geloven dat er geen sprake is van bijwerken. En toch is voorzichtigheid geboden! Het is wel zo dat er veel minder ongewenste effecten opduiken dan bij traditionele medicatie met chemisch actieve bestanddelen. Je mag alleen niet vergeten dat de combinatie van bepaalde planten ook gevaarlijk kan zijn. Raadpleeg altijd je huisarts voordat je op je eentje gaat experimenteren met plantaardige behandelingen. Zo zouden de actieve bestanddelen in hertshooi interfereren met de actieve bestanddelen van de anticonceptiepil. Als gevolg daarvan zou het effect van die pil beperkt worden of zelfs helemaal tenietgedaan. Ook gevaarlijk is het aftreksel van peterselie, dat een miskraam kan veroorzaken. De meeste essentiële oliën mag je niet inslikken, maar uitsluitend in kleine hoeveelheden aanbrengen. Let goed op als je zelf een behandeling kiest! We raden je ten stelligste aan om een zorgprofessional te raadplegen, zodat je ook diens mening hebt over het gebruik van fytotherapeutische behandelingen.