Ontstekingsremmers zijn gemaakt om – hoe kan het ook anders – ontstekingen te verzorgen. Soms heb je ze écht nodig, maar dat is geen goed nieuws. Ontstekingsremmers zorgen namelijk al te vaak voor bijwerkingen – zowel de steroïde als de niet-steroïde varianten. Ben je op zoek naar een natuurlijk middel om een ontsteking te verzorgen, dan lees je het juiste artikel! Met deze voedingsmiddelen en planten verhelp je die ontsteking zonder medicijn.

Inwendige ontstekingen

De volgende natuurlijke reflexen moet je je eigen maken. Zo kun je op gepaste wijze handelen wanneer een inwendige ontsteking opduikt.

Kurkuma tegen darmontsteking

Kurkuma is de onbetwiste keizer onder de natuurlijke ontstekingsremmers. Deze specerij zit boordevol uitzonderlijke gaven en helpt je heel wat kwaaltjes te genezen, maar als er één ding is waar kurkuma écht goed voor is, dan is het wel om darmontstekingen te verhelpen. Kurkuma vermijdt dat maagzuur zich afscheidt en gaat bijgevolg ook irritatie en ontstekingen aan de maag tegen – inclusief maagzweren. De curcumine in de wortel van de kurkumaplant verbetert de werking van het immuunsysteem en dat is natuurlijk goed tegen die ontstekingen.

Zonnehoed tegen luchtwegontsteking

Zonnehoed is een plant die voornamelijk in Noord-Amerika voorkomt. De inheemse bevolking wist eeuwen geleden al waar deze plant goed voor is en gebruikte ze dan ook tegen luchtwegontstekingen. Zonnehout stimuleert het immuunsysteem en verhelpt zo op doeltreffende wijze de ontsteking. Aangeraden wordt om de plant te consumeren, of ze als vloeistof te gebruiken. Zo kalmeer je onmiddellijk de slijmvliezen. Dat voordeel heb je niet als je een pilletje neemt. Een pil heeft tijd nodig om op te lossen in het lichaam, wat ze veel minder doeltreffend maakt.

Gember tegen gewrichtsontsteking

Gember biedt talloze voordelen, niet in het minst voor je gewrichten. Het werkt eigenlijk op twee manieren: pijnstillend en ontstekingsremmend. Deze plant is nuttig om aandoeningen als artritis of reuma te voorkomen en te genezen. Je verwerkt gember in zoete of zoute bereidingen en als je niet tegen de pikante smaak kunt, kun je nog altijd terugvallen op gembercapsules.

Huidontstekingen

Zonnebrand, eczeem of psoriasis: de oorzaak doet er niet toe, maar onze reflex op huidontstekingen blijft dezelfde. We smeren cortisone of andere ontstekingsremmers dat het een lieve lust is. Gelukkig bestaan er een aantal natuurlijke middeltjes die die huidontsteking verhelpen.

Aloë vera, de beste vriend van jouw huid

Je krijgt deze zomer niets anders van ons te horen: haal aloë vera in huis! Gel op basis van aloë vera werkt verdovend, helend en ontstekingsremmend. Het is kortom enorm handig tegen een huidaandoening als zonnebrand en in het bijzonder tegen eczeem en psoriasis. Oké, huidziektes los je niet definitief op met aloë vera, maar je zult wel snel duidelijk verbetering zien. De ontstekingssymptomen, zoals irritatie en branderigheid, nemen dan af.

Goudsbloem tegen brandwonden

De goudsbloem is een plant die in de Maghreb en in het Midden-Oosten al generaties lang wordt gebruikt om slijmvliesontstekingen en keelontstekingen te verzorgen. Goudsbloemextract wordt ook vaak aangeraden voor uitwendig gebruik, meer bepaald om wonden en lichte brandwonden te ontsmetten en de genezing te versnellen. Het wordt echter afgeraden om de open wonde rechtstreeks met het extract te bewerken. Je vindt gelukkig heel wat zalfjes op basis van goudsbloem bij de apotheek, maar als je liever zelf aan de slag gaat, heb je de oertinctuur van de calendula officinalis nodig.

Essentiële lavendelolie

Essentiële olie van echte lavendel wordt vaak gebruikt voor huidaandoeningen. De olie werkt niet alleen als prima ontstekingsremmer, maar is ook helend en regenererend. Met essentiële lavendelolie kalmeer je zonnebrand, brandwonden en eczeem, maar je verzorgt er ook veel ernstigere gevallen mee: wondkorsten en jeuk, maar ook bepaalde vormen van huidziektes. Pas op, denk eraan dat essentiële oliën niet rechtstreeks op de huid mogen worden aangebracht – met uitzondering van kleine brandwonden. Zorg ervoor dat je ze verdunt met plantaardige olie!