Street art, ook wel stadskunst genoemd, werd geboren in de jaren ’70 in de metro van New York. Street art is een verzamelnaam voor artistieke uitingen die je vindt op straat, en dit betekent dat er  veel disciplines onder deze noemer vallen, gaande van graffiti over mozaïeken tot taggers en beeldhouwwerken.

Weinig artistieke erkenning

the-legend-of-giants-e1469203489716Jammer genoeg hebben deze uitingen niet altijd een goede reputatie. Tags, deze soms weinig aantrekkelijke handtekeningen van graffiti-artiesten overrompelen steden tot op de stoepen van de gemeentehuizen toe, iets dat van street art een publieke vijand maakte omdat dit de stad vandalizeert en vervuilt. Omdat bovendien de meeste stadsbewoners het nut niet inzien van deze handtekeningen die het stedelijk landschap ‘smerig maken’ groeide er een idee in het achterhoofd van de beste artiesten op dit vlak. De discipline paren aan de natuur om het stedelijk landschap te verfraaien en street art te doen appreciëren door de buurtbewoners. The Legend of Giants (Natalia Rak, Białystok 2013)

Een artistiek spel met de natuur

afra-taino-street-artStraatartiesten spelen met de natuur zoals ze die vinden in de stadsomgeving, iets dat de graffiti verlevendigt en op een bepaalde manier toelaat deze natuur, die alsmaar schaarser wordt, te bewaren, want zonder die natuur heeft graffiti geen zin meer. Interactie tussen natuur en stedelijk milieu geeft ook de boom naast het werk van Natalia Rak een heel nieuwe betekenis dankzij de graffiti die eroverheen prijkt, want zonder deze graffiti zou de boom gewoon een boom zijn waar de mensen gewoon aan zouden voorbijlopen zonder hem zelfs maar te zien. Deze kunstwerken worden gecreëerd door meer dan één artiest, dat is de manier waarop de street artist samenwerkt met Moeder Natuur. Afro Taino (Gabz LPA, San Cristobal 2014)

Dikwijls grappige kunstwerken

oeuvre-de-bansky-de-street-art-better-out-than-inHet stedelijke milieu en de natuur leven niet altijd even sereen samen met elkaar, maar als ze erin slagen elkaar te begrijpen, kunnen de kunstwerken die ze samen creëren humoristisch zijn. Kunnen ze de waarheid over het milieu en de stedelijke vervuiling op een prachtige manier aan de kaak stellen – de militante street art – maar de kunstwerken blijven altijd even uniek. Het zijn niet enkel meer kunstwerken in 2D, op een simpel, effen oppervlak zoals een muur, maar wel degelijk 3D kunstwerken. De artistieke kracht schuilt in de kunst de elementen een andere wending te geven. Street art is een vergankelijke kunst. De natuur is in voortdurende evolutie, en de artiest past zich hieraan aan om beter te creëren.

De grens tussen street art en vandalisme

Het tegenovergestelde bestaat ook, wat wil zeggen dat de street art zichzelf in het hart van de natuur uitnodigt. Je dacht dat deze kunst beperkt was tot de stedelijke omgeving, maar nu dring hij ook door in de natuurlijke omgeving, met ietwat minder enthousiasme echter. In de Cucamonga canyon in Californië en de Rattlesnake canyon werden in 2013 duizenden graffitis ontdekt waarmee de rotsen bedekt waren. Het is een controversieel fenomeen in deze streek, waar de autoriteiten deze vandalen opsporen. Ze worden bovendien ook nagezeten door de grote namen van de discipline.