Elk jaar vanaf begin december duiken er tal van kerstmarkten op in onze Europese steden, die voor extra gezelligheid zorgen. Ze sprankelen en schitteren en kondigen de eindejaarssfeer aan waarin we een aantal weken lang ondergedompeld zullen worden. We hebben de mooiste markten in België en elders geselecteerd waar je heen kunt om die sfeer uit je kindertijd weer op te snuiven ... En naar hartelust te genieten!

In België

De ijzige atmosfeer in Brugge

De kerstmarkt in Brugge is ongetwijfeld één van de tien mooiste kerstmarkten van Europa. Ze onderscheidt zich door de uitzonderlijke tentoonstelling van ijssculpturen voor het treinstation. Deze vindt plaats onder een feesttent waar het -5 °C is, dus kleed je warm aan! En houd je ogen wijd open. Ook is er heel wat entertainment, onder andere de ijsbaan op het plein. Het Venetië van het noorden is de ideale setting voor een prachtkerstmarkt.

Brussel, de absolute must

De kerstmarkt in Brussel is echt een must, zowel vanwege de originaliteit ervan als de diversiteit. Met concerten, fanfares en geluids- en lichtshows is er continu entertainment. Het programma straalt net zo hard als de lichtparade, die elk jaar opnieuw weer op een grote opkomst kan rekenen. Van het Sint-Katelijneplein tot op de Vismarkt kun je bij meer dan 200 chalets ontelbare lekkernijen proeven, waaronder de typische Brusselse smoutebollen. Het reuzenrad ten slotte brengt de grootste waaghalzen onder ons naar een hoogte van 50 meter, de ijsbaan verlicht de kades van de oude haven en ook de rodelsleepiste past perfect binnen dit rijke activiteitenprogramma.

Luik, de grootste

Het kerstdorp in Luik verleidt elk jaar weer zo’n miljoen bezoekers. Er duiken zo’n 200 kleine chalets op in de buurt van de Place Saint-Lambert, die deze kerstmarkt de grootste van België maken. Tot eind december verlenen het reuzenrad en de lichtjes aan De Vurige Stede een feeëriek aanzien.

Antwerpen, de levendigste

De Antwerpenaars hoeven niet jaloers te zijn, want de kerstmarkt doet het plein schitteren met duizenden lichtjes, terwijl drie gigantische bomen boven de stad uitreiken. En als kers op de kerststronk is er een circus, een reuzenrad, een carnaval en talrijke concerten - tal van verrassingen dus die de stad doen leven tijdens dit vakantieseizoen! Zoals bijvoorbeeld ook het vuurwerk op 31 december, dat altijd veel mensen trekt.

In Frankrijk

Het succes van Straatsburg

Met zijn gastronomische producten en royale decoraties dompelt de markt de stad onder in een aangename kerstsfeer. De grootste markt van Frankrijk onderscheidt zich door zijn 300 chalets aan de voet van de prachtige kathedraal van Notre-Dame, ontelbare lichtjes en een grote kerstboom die jong en oud verblindt! Tot 31 december is het centrum van de stad gevuld met de geur van peperkoek en de beroemde kerstkoekjes, terwijl in de straten talrijke concerten en kerstliederen weerklinken. De markt is een groot succes en als je in de buurt wilt overnachten, moet je ervoor zorgen dat je goed van tevoren iets boekt!

In Duitsland

Breitnau, de meest feërieke

Deze kerstmarkt ligt vredevol te midden van het Zwarte Woud en is omringd door het indrukwekkende viaduct van de Ravenna Gorge - een tijdloze markt die gekenmerkt wordt door zijn originele karakter. De brug wordt opgefleurd door een heel spectrum van prachtige kleuren en traditionele livemuziek - voor een gezellige en magishce sfeer vriendelijk en magisch. Bij de 40 stands kunt u regionale specialiteiten proeven en originele cadeau-ideeën vinden.

In Nederland

Valkenburg en zijn bijzondere grotten

Heb je al eens een ondergrondse kerstmarkt bezocht? Deze bijzondere plek in de grot van Velvet, is opgedeeld in twee verschillende delen: de Gemeentegrot en de Fluweelengrot. De eerste biedt een uitzonderlijk kader en de tweede bestaat uit meer dan 50 winkels, muurschilderingen en sculpturen! Met zijn lichtgevende slingers, kerstbomen en muziek is deze kerstmarkt een van de gezelligste markten. Kerstmarkten in een grot, bos of gewoon in de stad: Europa biedt tal van briljante vakantie-ideeën! Als je nog geen cadeauplannen hebt, neem dan zeker een kijkje op deze diverse en gevarieerde plaatsen.