Montenegro is een land van ex-Joegoslavië, tussen Bosnië-Hercegovina, Servië, Kosovo, Macedonië en Albanië, langsheen de Adriatische Zee. Het land geeft je een middellandse zee-gevoel, vooral als je de kusten bezoekt. Het wordt alsmaar meer trendy nu verschillende touroperators zoals NECKERMANN deze bestemming op hun internetsite voorstellen.

Richting Herceg-Novi!

Herceg-Novi is een kleine badplaats in het noorden van de kust van Montenegro, aan het begin van de Inhammen van Kotor. Je zou er makkelijk aan voorbij kunnen gaan, maar het zou al te jammer zijn deze versterkte stad met haar oude wijken, de pleintjes en de kerken niet te bezoeken. Wat je absoluut moet gaan zien is het klooster van Savina: dit kleine kerkje kijkt neer over de stad en kan trots zijn op haar vele gotische fresco’s.

De Inhammen van Kotor (« Boka Kotorska »)

Zoals ze verzonken liggen in het land, zijn de Inhammen van Kotor een absolute must in het toeristische circuit van Montenegro. Deze rondrit van een vijftigtal kilometer rond de golf, brengt je langs landschappen die je naar adem zullen doen snakken en die vaak met de fjorden van Noorwegen worden vergeleken en daarom ook de Fjorden van de Middellandse Zee worden genoemd. Waarom geen BLABLACAR delen met de lokale bevolking? Het kan interessant zijn om met hen samen in de auto te rijden. De regio met haar bergen van klaksteen geniet zelfs van een microklimaat. De Inhammen van Kotor zullen zeker en vast indruk op je maken.

Kotor, niet te vergeten

Op de route van de Inhammen van Kotor kom je ook voorbij Kotor zelf, UNESCO-werelderfgoed. Laat je bekoren door het middeleeuwse stadje Kotor! Je bereikt het te voet via een wirwar van trapjes die leiden naar het fort van Sint-Ivan, waar zowel toeristen als de lokale bevolking achter de versterkte wallen hun batterijen opladen op de terrasjes tegenover de Kathedraal van Sint-Tripun, de patroonheilige van de stad.

Het Exotisme van Tivat

We zetten onze reis verder langs de fjorden van Montenegro tot bij Tivat, waar de bergen en de Inhammen van Kotor wegglijden in de mooie Adriatische zee die zich eindeloos voor je ogen uitstrekt. Het interessantste van het stadje bevindt zich op het schiereiland Luštica met haar exotische vegetatie, palmbomen, olijfbomen – we vermelden even dat hier de bekende olie van Montenegro wordt gemaakt – de vele variëteiten citrusvruchten, enz., die samen voor de mediterrane geuren zorgen. De baai van Tivat nodigt uit tot rust en zwemmen. Denk eraan een zwempak mee te nemen! HUNKEMÖLLER heeft kwaliteitsbadpakken op haar site en in haar winkels.

Meer naar het zuiden: Budva

We snijden nu door het land – want de kust wordt heel moeilijk te berijden – naar de mooie stad Budva. Budva is de belangrijkste badplaats van Montenegro en valt dus met haar zes kilometer aan stranden erg in de smaak van de toeristen. Het is een versterkte stad zoals het merendeel van de kuststeden, met een interessant, pittoresk, historisch centrum.

Ulcinj, oosterse charme

Met haar moskeeën en minaretten onderscheidt Ulcinj van de andere steden in het land. Er wordt beweerd dat zelfs de schrijver van Don Quichotte hier zou hebben gewoond en dat hij hier de inspiratie vond voor het personage Dulcinea (van Ulcinj). Ulcinj ligt in het hart van de Balkanlanden. Je vindt hier Bosniërs, Serven, Kosovaren en vele Albanezen (de stad spreekt voor 90% Albanees omdat zij vroeger deel uitmaakte van Albanië), en je proeft hier echt de Balkan-folklore.