Liefhebber van geschiedenis, kastelen en ophaalbruggen? Frankrijk barst gewoon van de middeleeuwse steden die dateren uit de duistere tijden en met sporen van nóg vroeger … Voor een week met de familie met TRAVELBIRD, of een weekendje als verliefd koppel of een vakantie met vrienden is Frankrijk ongetwijfeld HET land om rustig de geschiedenis te ontdekken en de grote omwallingen te bewonderen die dienden om het tegen indringers te beschermen. Een kort overzicht van de mooiste middeleeuwse steden in Frankrijk die nog altijd goed bewaard zijn gebleven.

Carcassonne: meest indrukwekkend

We beginnen met Carcassonne, de grootste middeleeuwse stad van Europa! Of het nu is bij het opkomen van de zon, of wanneer de laatste zonnestralen de muren strelen, je kunt alleen maar onder de indruk zijn van haar schoonheid … Deze perfect bewaarde stad bestaat uit twee buitenmuren maar bezit ook verschillende torens, wat het een speciale charme geeft. Zelfs bij nacht behoudt het, dankzij de verlichting, haar mysterieuze sfeer. Binnen de muren kun je ook de basiliek van Saint-Nazaire bezoeken, het hertogelijke paleis en de kerk van Saint-Gimer… klaar voor een reis doorheen de tijd? Tip: indien mogelijk, vertrek dan in februari. De straten zijn er dan niet zo overvol zodat je volop kunt genieten van deze historische site die de stempel draagt van Viollet Leduc.

Gordes: meest origineel

Nu richting de PACA-regio voor één van de mooiste steden in Frankrijk. Met een superbe panorama al bij aankomst, is het aangenaam wandelen in Gordes. Oude straatjes, oude bouwwerken, renaissancekastelen … Dit dorp dat op een rots werd gebouwd maakt indruk door haar architectuur. Ga er in de lente naartoe om ten volle te kunnen profiteren van de charme van deze site.

Saint-Montan: meest avontuurlijk

Middeleeuwse stad

Een kort oponthoud in de Ardèche om de omwallingen en de donjon van Saint-Montan te bezoeken! Dit dorp is helemaal representatief voor de middeleeuwse dorpen uit deze tijden en heeft met andere woorden een bewogen geschiedenis gekend! Saint-Montan werd ooit volledig verwoest, maar als een feniks herrees de stad uit haar as dankzij de inspanningen van talloze vrijwilligers die het kasteel steen na steen terug opbouwden.

Ondergronds avontuur

Met behulp van de ervaring en de raadgevingen van een gids, is het mogelijk om de Grotte de Saint-Marcel d’Ardèche te ontdekken via een ondergrondse rivier. De tocht is redelijk makkelijk en nog leuk ook, dankzij het Tiroolse en de Apenbrug en de steile afdaling.

Balazuc: meest romantisch

Heb je nog niet beslist waar je je wederhelft heen zult brengen voor een romantisch uitje? Kiezen voor Balazuc is een geweldig idee. Ook dit middeleeuwse stadje vind je in de Ardèche, en het heeft het mooie kerk, een donjon, maar VOORAL een rijkelijk kasteel. Elk moment is er een van plezier voor de tortelduifjes die er enkele dagen komen doorbrengen … Een combinatie van eenvoud en klasse in een idyllisch kader. De gastheren en gastvrouwen (vind meer inlichtingen bij AIRBNB!) verwennen je er met een ontbijt dat zal voldoen aan al je verwachtingen en het kasteel zingt haar mooiste ballades voor jullie beiden! Maar er is ook het zicht op de kliffen van de Ardèche, de Jeanne toren… de keuze is aan jullie om het verleden opnieuw te beleven of op verkenning te gaan in de voetsporen van de middeleeuwen.