DIY – do it yourself – is booming. En ook meubelen aan je eigen smaak aanpassen is tegenwoordig trendy. Logisch. Want in tijden van crisis hebben we allemaal weer meer oog voor onze uitgaves. We komen plots een stuk creatiever uit de hoek en worden tuk op recyclage. En waarom niet? Want met hier en daar wat aanpassingen en een laagje verf wordt die mooie kast van je grootmoeder gegarandeerd een juweeltje. Wil je weten hoe je meubelen aanpast aan jouw smaak? Lees dan zeker verder.

Decoratie aanpassen aan jouw smaak

Meubelen schilderen

Schilderen is de gemakkelijkste manier om je meubelen een nieuwe look te geven. Bij BLOKKER vind je alvast al het materiaal dat je nodig hebt. Voor je de eerste verflaag aanbrengt, kan je het meubelstuk best lichtjes schuren zodat de was of het vernis verdwijnt. Op die manier zal de verf zich beter kunnen hechten en langer standhouden. Een houten meubel schilderen zal het oppervlak egaal maken zonder dat de oorspronkelijke vormen verloren gaan. Hou je van een fantasietjes? Gebruik dan sjablonen om bepaalde vormen aan te brengen. Geometrische motieven in pastelkleuren zijn bijvoorbeeld erg in.

Verander de accessoires

Om een meubelstuk aan te passen heb je misschien niet veel nodig, maar je steekt er natuurlijk wel wat tijd in. Is jouw tijd heel beperkt? Verander dan alleen enkele accessoires die bij je meubelen horen. De tafelpoten bijvoorbeeld of de knoppen van de schuif. Als je ze vervangt door eigentijdse modellen zullen ze je interieur plots een andere uitstraling geven.

Je meubilair anders gebruiken

Doe een beroep op je verbeelding en bedenk creatieve manieren om een meubelstuk een andere functie te geven. Heb je die tweede boekenkast niet echt nodig? Maak er dan een schoenenkast van en zet ze in de inkomhal. Of maak er een kapstok van door er de schappen uit te halen en een kleerkastbuis in te hangen. Zo kan je je jassen weghangen en heb je onderaan nog plaats voor schoenen. Heb je nog geen gereedschapskist in huis? Maak dan je keuze bij VIDAXL. Je vindt er handige modellen waar alle basisgereedschap al in zit. Levering en terugzending in België is bovendien gratis.

Handige tips om je interieur te personaliseren

Ben je nog niet echt een ervaren klusjesman? Met de volgende snelle en gemakkelijke technieken kan je je interieur toch een persoonlijke touch geven. Stickers en gekleurde plaklinten zijn perfect om een steunvlak te moderniseren. Grote zelfklevers met een marmermotief bijvoorbeeld geven je een tafel weer een elegante uitstraling. Als je je interieur wil veranderen, denk dan ook eens aan nieuwe handdoeken, nieuwe overtrekken voor je dekbed en kussens en een mooi deken voor je fauteuil. Ze zorgen stuk voor stuk voor een frisse look. Brei je graag of kan je overweg met de naaimachine? Dan kan je misschien zelf overtrekken maken voor je stoelen met recycleerde truien.

Waar vind je inspiratie?

Op het web steken internetgebruikers elkaar de loef af. Ze hebben de origineelste en indrukwekkendste ideeën. En vooral jongeren zijn grote fan van deze ambachtelijke stroming. Dankzij kleine tips bespaar je heel wat geld en vernieuw je toch je interieur. Reden te meer om meteen je handen uit de mouwen te steken en je onontgonnen talent te ontdekken! Het doel is natuurlijk jouw meubelen helemaal op je smaak af te stemmen en ze zo origineel te pimpen dat iedereen die op bezoek komt verbaasd zal toekijken. Dus, laat je inspireren en lees of bekijk de talloze tutorials die je in decoratieblogs tegenkomt. Vooral het sociale netwerk Pinterest is een bron van inspiratie voor creatievelingen. Of je bestelt een boek bij FNAC dat alle technieken haarfijn uit de doeken doet.