Ooit al tomaten van eigen kweek geproefd? Dat weet je ook dat er geen vergelijking mogelijk is met die van de supermarkt. Tomaten uit je eigen tuin hebben gewoonweg een magische smaak. Ze zijn een beetje zoet, misschien een beetje kleiner en niet helemaal rond. Maar … ze hebben een eigen ziel. En eenmaal je ze geproefd hebt, bij je oma of tijdens een  themaweekendje met Weekendesk kan je nooit meer terug. Want groenten en fruit uit de tuin, dat is gewoon heel andere kost. Het goede nieuws is dat het helemaal niet moeilijk is om voor eigen kweek te gaan. Iedereen kan het leren! Met enkele tips kan je al snel aan de slag en zal je watertanden bij de unieke gerechten die je met je oogst gaat bereiden.

Een beetje motivatie en een vleugje organisatietalent

Koop je tot nu toe alles kant-en-klaar en wil je daar verandering in brengen? Dan moet je dit nieuwe voornemen om te beginnen 21 dagen volhouden. Daarna wordt het een nieuwe gewoonte, althans volgens Dr. Maxwell Maltz. Om je kans op succes met een moestuin te vergroten, begin je best niet te groots: kies een of twee planten van eenzelfde soort die je op min of meer op dezelfde manier moet onderhouden. Als je de eerste keer aan de slag gaat, kies je beter voor kleine plantjes in potten – die je verplant - dan voor zaden. Zo maak je het jezelf makkelijker en zal je veel sneller resultaten zien. Geurkruiden of aromatische kruiden zijn een uitstekende keuze. Je kan ze op veel manieren gebruiken en ze zijn ideaal om mee te starten. Heb je je eerste ervaring achter de rug? Dan kan je gaan voor een volgende stap. De belangrijkste regel is altijd ‘kies een product dat je lekker vindt’. Logisch, want zonder toegevoegde bewaarmiddelen zal je je oogst snel moeten verwerken. Wil je je moestuin goed onderhouden? Dan maak je best een kalender waarop je aanduidt wanneer je bepaalde planten water moet geven, oogsten enzovoort. Natuurlijk moet je eerst alle informatie over die plant goed opzoeken. Overal kan je van de voordelen van een moestuin genieten, zelfs in de stad. Zo kan je ook op je terras of balkon een leuk moestuintje maken. Je kiest dan gewoon voor planten met wortels die zich gemakkelijk aanpassen aan ondiepe bakken. Salade en aardbeien, bijvoorbeeld, doen het uitstekend in die omstandigheden.

Een rijke oogst

Heb je uiteindelijk je eigen groenten op je snijplank liggen? Dan kan je aan de slag met enkele gemakkelijke receptjes die je eenvoudigweg aanpast aan jouw smaak en voorraad. Combineer er rustig op los en bestel bijvoorbeeld ook eens een Hello Fresh box om van nog meer afwisseling te genieten.

Een heerlijke ‘soep van het huis’

Laat een beetje boter smelten in de pot. Was, schil en snijd je groenten grof en laat ze even stoven (op een zacht vuurtje). Voeg water toe tot de groenten onder water staan en laat ongeveer 20 minuten pruttelen. Daarna moet je alleen nog even afwerken. Je mixt, voegt kruiden toe en lengt aan met water - of room als je nog meer wil genieten - tot je de gewenste dikte hebt. Nog lekkerder wordt je soep met korstjes. Daarvoor snij je wat wit brood in blokjes. In de oven worden ze heerlijk knapperig. Enkele tips: voorzie minimaal 200 gram groenten per persoon en geef je soep extra textuur door een of twee aardappelen toe te voegen aan de groenten. Let er ook op dat je niet te veel water toevoegt. De groenten moeten tijdens het koken maar net onder water staan. Beter te weinig dan te veel water dus. En als de soep klaar is, kan je ze aanlengen naar jouw smaak

Een milkshake voor echte smullers

Voor een grote portie meng je 200 gram fruit, 15 cl melk, één afgestreken soeplepel suiker en twee dikke bollen vanille-ijs. Daarna voeg je twee ijsblokjes toe en mix je opnieuw. Heb je een kleinere honger? Dan heb je genoeg aan 150 gram fruit, 10 cl melk, 1 soeplepel suiker, anderhalve bol ijs en 2 ijsblokjes. Enkele tips: twee kiwi’s bijvoorbeeld wegen ongeveer 200 gram; een mooie peer of een sinaasappel wegen ongeveer 150 gram. Als je de tweede keer mixt, mag je gerust enkele stukjes van de ijsblokjes heel laten. Dat geeft weer een andere textuur. De staafmixer voor de soep of de blender voor de milkshake vind je natuurlijk bij Mediamarkt. En voor de keuze van het fruit volg je gewoon wat het seizoen te bieden heeft. Laat het gerust aan je verbeelding over.

Altijd prijs

Met eigen bereidingen zijn de voordelen onuitputtelijk. Je bent niet alleen heer en meester van je voeding en van je financiën - want natuurlijk zijn eigengemaakte bereidingen een stuk goedkoper dan de kant-en-klare maaltijden van de supermarkt – ook je gezondheid heeft er baat bij. Met eigen bereidingen kies je namelijk voor een gezondere keuken, zonder additieven of onduidelijke bewaarmiddelen. Nog een voordeel? Minder verpakking natuurlijk. De planeet is je dankbaar. En met een beetje organisatie wordt het leven een stuk eenvoudiger. Gedaan met rennen naar de supermarkt, want alles wat je nodig hebt om een evenwichtige maaltijd te maken staat gewoon in je tuin. Zelfs de eenvoudigste menu’s smaken gegarandeerd heel anders. Je vrienden vragen zich af waar je dat geleerd hebt en je kinderen zullen zich die heerlijke maaltijden altijd herinneren. Met trots zal je de heerlijke ratatouille met Provençaalse kruiden op tafel zetten en zeggen ‘dat heb ik helemaal zelf gemaakt’. Dus, zeg nu zelf. Waar wacht je nog op? Zet je scherm uit en trek je tuinhandschoenen aan. Heb je nog andere tips, recepten of reacties? Laat het ons zeker weten.

Nog een stap verder

Ben je helemaal gewonnen voor ‘eigen maak’? En wil je in de toekomst nog meer producten zelf maken? Dat kan. Denk bijvoorbeeld maar aan producten voor lichaamsverzorging of schoonheidsproducten. Nog ideeën? Zet een bijenkast op je dak of in je tuin. Maak je eigen compost of zet een kippenren in de tuin.