De kastelen langs de Loire zijn beroemd in de hele wereld en maken een van de grootste rijkdommen uit van het centraal-westen van Frankrijk. De vraag die je je als toerist al snel stelt is: waar te beginnen? Er zijn namelijk zoveel kastelen... Daarom is er sinds enkele jaren een nieuw bezoekconcept voor toeristen dat werd ontwikkeld op initiatief van het Région Centre et Pays de la Loire: de Loire per fiets. Je kan deze formule ontdekken met de aanbiedingen van NECKERMANN. Deze rondrit is uniek in Frankrijk, met alleen fietspaden en geen naastgelegen wegen. Deze fietsweg strekt zich uit over 800 kilometer, van Cuffy, een stad gelegen net boven Nevers waar de rivier ontspringt, tot in Saint-Brevin-les-Pins, niet ver van Saint-Nazaire. Je rijdt doorheen twee regio’s die je met alle plezier hun talrijke troeven zullen laten ontdekken. Dit natuurlijke en cultureel uitzonderlijke circuit is nu een UNESCO Werelderfgoed, want aan de boorden van deze rivier, die een van de oudste van Europa is, kan je niet enkel de fauna en de flora bewonderen, maar ook talrijke toeristische monumenten en hun geschiedenis.

De Vallei van de Koningen: juweeltjes van architectuur

De Loire stond eeuwenlang hoog aangeschreven bij de Franse Koningen en ligt dus bezaaid met talrijke pareltjes van middeleeuwse en renaissance architectuur. De Vallei van de Koningen is een gedeelte van de Loire waarop 38 ‘Hauts-Lieux’ werden gebouwd, kastelen met kerken erbij, landhuizen en abdijen. Onder de meest bekende vermelden we het kasteel van Chambord – waar koning François I leefde, het Clos Lucé – eertijds de woonplaats van Leonardo da Vinci en ook Chenonceau of Villandry met hun magnifieke tuinen. Andere kastelen zoals Chaumont beslisten de moderne tijden en de toekomst te inviteren en rekenen niet langer alleen op de geschiedenis om bezoekers aan te trekken, maar ook op manifestaties van hedendaagse kunst gelieerd aan de natuur. Een voorbeeld daarvan is het Festival van de Tuinen in Chaumont-sur-Loire, zeer beroemd in Frankrijk. Het laat al 23 jaar lang artiesten en tuiniers hun soms ludieke, soms eigenaardige creaties op de percelen grond uitwerken.

Waar logeren in de Loirevallei?

Om te logeren zijn er geen specifieke pleisterplaatsen voor fietsers langsheen het parcours van de Loire. Je moet accommodatie zoeken in de steden en dorpen waar je doorheen rijdt. Reserveren kan via HOTELS.COM. Het is echter zo dat bepaalde hotels een speciale fietsservice aanbieden om fietsen en uitrusting in alle veiligheid op te bergen. Als je liever in een natuurlijke omgeving verblijft, moet je weten dat er aan de oevers van de Loire en in de hele regio geen gebrek is aan campings, op voorwaarde uiteraard dat je je eigen tent meebrengt!

Waar eten?

Er is geen gebrek aan restaurants aan de oever van de Loire! Er zijn etablissementen voor ieders beurs, zoals THE FORK, van kleine restaurantjes tot Michelin-sterren. En uiteraard kan je voor boodschappen of andere inkopen ook rekenen op de winkelcentra die je overal langs het parcours tegenkomt.