Make-up maakt het gelaat mooier. Al tientallen jaren breng je je make-up op een welbepaalde manier aan. Met succes! Maar soms is het zo dat je er vanaf een zekere leeftijd met die make-upstijl net ouder uitziet. Dit zijn de do’s-en-don’ts voor make-up na 50 jaar.

Fond de teint

Fond de teint is de basis van een geslaagde make-up. Vanaf je vijftigste loop je wel het risico om in enkele valkuilen te lopen. Deze regels helpen je die te omzeilen.

Don’ts

Om fond de teint juist aan te brengen, moet je goed weten welke fouten je moet vermijden. Vermijd al te vette of té verhullende fonds de teint. In plaats van imperfecties te verbergen, gaan ze rimpels benadrukken – en laat dat nu net zijn wat we níet willen! Gebruik geen poeder, want ook dat maakt je ouder. Hetzelfde geldt voor blush: na vijftig zorgt blush er alleen maar voor dat je op een clown lijkt.

Je teint mooi benadrukken

Een gelijkmatige en natuurlijk ogende teint, die verkrijg je door een hydraterende fond de teint met een penseel in kleine laagjes aan te brengen. Op die manier raken je rimpels er niet mee gevuld en worden die dus niet extra benadrukt. Let wel op welke tint je gebruikt! Vrouwen (van eender welke leeftijd) kiezen soms voor kleur die donkerder is dan hun huidskleur en denken dat ze er gebruind uitzien. Niets is minder waar. Het resultaat oogt juist níet natuurlijk, zeker bij vijftigplussers. Informeer je goed vooraleer je een tint kiest.

Ogen

Als je al wat ouder wordt, verdienen je ogen de meeste aandacht. Let nu goed op, want hier volgt de sleutel tot de perfecte oogmake-up!

Don’ts

De grootste fout die je kunt begaan, is om je ogen te schminken in een té donkere kleur, bv. met khol of eyeliner. Laat die schmink onder je ogen maar achterwege. Hetzelfde geldt voor mascara! Vermijd ultradikke, zware wimpers. Gebruik je toch zwarte mascara, hou het dan bij een klein laagje. Flashy oogschaduw of oogschaduw met glitters of in alle kleuren van de regenboog, dat is al helemaal uit den boze. Je benadrukt er alleen maar je rimpels mee.

Je ogen mooi benadrukken

Wat is dan het alternatief voor potlood en eyeliner? Wel, voortaan gebruik je een schuin penseel of een oogschaduwpenseel. Oogschaduw breng je slechts in heel lichte mate aan, om een al te strakke blik te vermijden. Ga voor lichtbruine of -grijze tinten in plaats van zwart. Gebruik lichte mascara, liefst in een bruine of natuurlijke kleur (zelfs transparant, als je dat wilt). We raden vooral matte oogschaduw aan, liefst in poedertinten. Breng altijd alles gelijkmatig aan!

Lippen

Eens de vijftig voorbij, verliezen je lippen hun glans en volume. Dat gaan we natuurlijk net níet in de verf zetten – en wel met deze tips.

Don’ts

De allergrootste no-go: te donkere, te fuchsia, te glitterende of te glimmende lipstick. Ben je fan van een potloodlijntje rond je lippen? Gebruik dan zeker geen donkere kleur. Dat staat echt niet knap op lippen die al wat jaren op de teller hebben.

Je lippen mooi benadrukken

Wil je graag volle lippen? Kies dan een lippotlood die dezelfde kleur heeft als jouw lippen of lippenstift. Dat potloodlijntje ga je dan met een penseel lichtjes uitvlakken, zodat het niet opvalt. Liefst van al werk je met natuurlijke en lichte tinten. Rood kan best! Met lipgloss kun je je lippen na je vijftigste mooi benadrukken. Breng de lipgloss enkel in het midden van de onderlip aan!