Madrid werd vanaf nul gebouwd in het midden van de woestijn. Inderdaad, de Spanjaarden verkozen het geografische midden van hun land en het droge landschap daar, boven andere natuurlijk gegroeide en meer geëvolueerde steden aan de boorden van het land. Maar wat zijn de geheimen van deze hoofdstad met haar vele facetten?

Een bloeiend leven overdag

Spanje is erg gekend voor zijn nachtelijke feesten, maar houdt er ook overdag een uiterst aangenaam leven op na. Het goede humeur en de ontspannen sfeer doen je relaxen vanaf het eerste moment dat je voet zet op Spaanse bodem!

Toeristisch bezoek

Omdat Madrid de hoofdstad van het land is, zijn er veel gebouwen, pleinen en musea te bezoeken! We hebben voor jou de niet te missen plaatsen op een ritje gezet. Begin met een tocht doorheen het historische centrum en een bezoek aan de Puerta del Sol en de Plaza Mayor. Wij raden je ook aan om het Koninklijk Paleis te gaan bewonderen, en dan vlakbij de tempel van Debod van een zonsondergang te gaan genieten. Je kunt ook naar de Retiro trekken, het Centrale Park van Madrid (met het prachtige Palacio de Cristal). Niet ver hier vandaan vind je het Cibelesplein, waar het indrukwekkende gebouw van de Telecommunicatie staat.  Wie van musea houdt, komt in Madrid zeker aan zijn trekken! De meest beroemde zijn het Prado, de Reina Sofia (met het befaamde Guernica), en het Thyssen museum.

De tapas op elk Spaans uur

Het centrum van Madrid is onderverdeeld in wijken. In elk ervan vind je verschillende types van restaurants. Het historische centrum van de stad heet Sol en herbergt verschillende typische restaurants, maar ook veel toeristenvallen. Wij raden je de Botín aan, het oudste restaurant ter wereld, of de Mercado San Miguel! Je kunt ook flaneren langsheen de Chueca en de Malasaña, waar je restaurants vindt die ‘modernere’ alternatieven bieden. In de kleine Malasañastraat, vind je La Casa Julio, die de heerlijkste croquetas van de hele stad maakt! In het zuiden van Madrid, in de La Latina en de Lavapies vind je alle soorten tapas tegen alle mogelijke prijzen! Wij raden je vooral de markten aan (zoals deze in San Ildefonso) om van alles eens te proeven, en als je zeker wilt spelen kies je voor moderne tapas in de Lateral. Genieten maar! 

Een bruisend nachtleven

De beste bars

De hele stad barst van de bars in alle mogelijke varianten, waar onder andere het lokale bier Mahou wordt geschonken. Als je van steegjes houdt, dan raden we je Malasaña aan! In deze wijk zijn talrijke bars, de ene al origineler dan de andere! Je vindt heerlijke cocktails in de Vacaciones, buitengewone mojitos in de Bicicleta, en je kunt je ontspannen met een drankje in de hand, je voeten in het zand en een Ojala... Ook de meer toeristische plaatsen hebben hun typische bars zoals rond de Santa Ana of de Plaza Mayor. Madrid heeft geen gebrek aan terrasjes en je vindt er de inwoners zowel ’s zomers als tijdens de winter. Ben je op zoek naar een erg goedkoop alternatief, dan raden we jou het bier en de tapas aan in de 100 Montaditos, de meest gekende keten van het land.

De niet te missen avonden

Het nachtelijk vertier komt in Madrid elke week opnieuw op gang op het ritme van de welgekende Fucking Mondays, waar alle studenten van de stad zich komen ontspannen. Ook is er al vanaf woensdagavond nieuw leven in de dansbars en de kleine kroegjes van de Malasaña. Als je techno wilt horen, zijn de niet te missen adressen de Goya Social Club en de Mondo! We raden je ook een bezoek aan de Capital aan, één van de grootste nachtclubs van Europa, met specifieke muziek op elk van zijn 7 verdiepingen! Maar er is nog zoveel meer, en voor elk wat wils, zoals de Space monkey, de Hocho y medio, de Teatro Barcelo,… Nog even dit: als je bij het buitenkomen nog een kleine honger moet stillen, is er de befaamde Spaanse winkelketen voor chocolade en spaande churros, San Gines. Die is de ganse nacht open!