Levertraan: voor veel mensen is het niet meer dan een verschrikkelijke jeugdherinnering. Een lepeltje van mama of papa, een lepeltje van oma of opa, dan nog een lepeltje op school of zelfs op aanraden van de dokter. Levertraan roept vaak gevoelens van walging op. Wat wil je? Levertraan is olie uit de lever van kabeljauw. Dat kan toch niet goed zijn? Dat kan toch ook niet lekker smaken? Wel, vandaag maken we voor eens en voor altijd komaf met alle vooroordelen over levertraan. We zetten de échte voordelen ervan in de spotlights en tonen je vooral hoe je levertraan zelf in je dagelijkse leven verwerkt.

Wat is levertraan?

Levertraan wordt gewonnen door lever van kabeljauw te koken en te decanteren. Zo verkrijg je de olie die in de lever zit. De smaak van die olie wordt vaak omschreven als weerzinwekkend, ook al valt dat vandaag de dag best mee. Kinderen kregen vroeger een soeplepel levertraan per dag te slikken omdat dat positieve effecten zou hebben op de groei en de hersencapaciteit. Ondertussen is levertraan niet meer zo’n wijdverspreid fenomeen, maar toch is er sprake van een heuse comeback! Levertraan zit immers boordevol goeds en is daarmee het perfecte middeltje tegen courante kwaaltjes waar we met z’n allen aan lijden.

Samenstelling

Levertraan is een bron van vitamines en essentiële vetzuren die je zelden samen ziet. Zo vind je er vitamine A in, wat goed is voor een gezonde huid en tegen de nadelige gevolgen van uv-straling. Verder zit levertraan ook vol vitamine D, een vitamine die we nodig hebben voor gezonde botten. Nóg belangrijker is het gehalte aan omega 3 en omega 6. Je vindt bijna nergens méér vetzuren dan in levertraan en dat maakt van levertraan een bron van voedingsstoffen die, zoals je dadelijk leest, het menselijk lichaam heel veel voordelen biedt.

Waar levertraan goed voor is

Aan de binnenkant

Het voornaamste voordeel voor ons lichaam is dat levertraan de triglyceridewaarden in ons bloed én onze cholesterol reguleert. Dat maakt deze olie tot bv. een onmiskenbaar wapen in de strijd tegen diabetes. Levertraan wordt vaak aangeraden om bepaalde ziektes (zoals cardiovasculaire aandoeningen) tegen te gaan. Levertraan is dankzij het hoge gehalte aan vitamine D bovendien goed voor de botten. Dus is dit goed tegen osteoporose en andere botaandoeningen. Levertraan zorgt ervoor dat breuken sneller genezen, waardoor de olie een graag gezien middeltje is in sportieve kringen. Verder beschermt levertraan ook de gewrichten. De olie zorgt dat alles goed functioneert en gaat artritis en reuma tegen. Dat werpt pas echt zijn vruchten af wanneer we al wat ouder worden, zeker omdat je botten vanaf vijftig jaar van nature al wat brozer worden. Ook op mentaal gebied kan levertraan belangrijk zijn. Zo hebben onderzoekers ontdekt dat de regelmatige consumptie van levertraan leidt tot verbetering in de behandeling van angststoornissen en depressies. Zelfs bepaalde auto-immuunziektes zouden verdwijnen dankzij levertraan.

Aan de buitenkant

Ook aan de buitenkant doet levertraan veel goeds. Een regelmatige portie van deze olie helpt je bijvoorbeeld je huid te beschermen tegen uv-stralen, meer bepaald dankzij het hoge gehalte aan vitamine A. Wie aan vitamine A denkt, denkt bovendien aan de strijd tegen celverouderingsprocessen en dus ook aan de strijd tegen onze verouderende huid. Opgepast, breng levertraan nooit rechtstreeks op de huid aan! Een soeplepel levertraan is ideaal om ten volle van de voordelen te genieten. Wie liever niet zo’n soeplepel inslikt, vindt zijn gading in de levertraancapsules die je tijdens het eten kunt innemen.