Er gaat niets boven een handvol verse peterselie of basilicum om een gerecht pit te geven. Maar hoe kun je voorkomen dat je de volle pot betaalt voor deze kruiden, die in de winkels voor vrij veel geld over de toonbank gaan? Het antwoord is eenvoudig: door ze thuis te kweken! De meeste kruiden kunnen binnenshuis gekweekt worden, zelfs in een kleine flat. Hier zijn de 8 beste kruidenplanten om thuis te kweken en onze tips om het hele jaar door van verse kruiden te genieten zonder veel geld uit te geven! 

Hoeveel kun je besparen door je eigen kruiden te kweken?

Kruiden in de supermarkt zijn vaak erg prijzig: de prijs varieert van € 30 tot meer dan € 80 per kilo, afhankelijk van het soort plant. In de loop van een jaar kunnen verse kruiden je tot € 300 kosten! Thuis je eigen planten kweken vergt relatief weinig werk en kunt het hele jaar door van verse kruiden genieten voor slechts ongeveer € 30, inclusief zaden, potgrond en potten. Dat is een besparing van € 270 per jaar op je voedselbudget! 

Ontdek de kortingscodes van Kazidomi en koop de zaadjes online

Hoe kweek je kruiden binnenshuis? 

Om thuis zelf je kruiden te kweken, maak je wat plaats vrij, bij voorkeur in de zon, om je potten te zetten. Je kunt je planten op twee manieren kweken: 

1. Koop zaden en kweek ze zelf: het duurt 3 tot 4 weken voordat de plant eetbare bladeren begint te produceren. 

2. Koop plantjes in de winkel, zodat je niet hoeft te wachten tot de zaadjes groeien. Let op dat je geen zieke plant koopt als je hem het hele jaar wilt houden. Het is beter om naar een tuinwinkel te gaan dan om de plantjes te kopen in de supermarkten; die verkeren vaker in slechte gezondheid. 

De beste kruiden om binnenshuis te kweken

Zelf verse kruiden kweken is niet moeilijk, je hoeft er geen groene vingers voor te hebben of een ervaren tuinier te zijn om te beginnen. Wij hebben de 8 beste keukenkruiden geselecteerd om thuis te kweken. 

1. Basilicum 

Basilicum geeft een heerlijke smaak aan sauzen, salades en mediterrane gerechten. Het is een eenjarige plant, wat betekent dat hij slechts één jaar leeft en elk jaar opnieuw geplant moet worden. 

- Standplaats: in de zon, op een warme plaats 

- Zaaiperiode: maart tot juni (zaaien in de volle zon) 

- Oogsttijd: half september tot november 

- Kostprijs: € 2,5 (200 zaden) vs. € 79,50/kg (verse basilicum in de winkel) 

2. Bieslook

Bieslook is een eenjarig kruid dat zeer gemakkelijk groeit. Het geeft een frisse smaak aan koude salades, omeletten en hartige smeersels. 

- Standplaats: in de volle zon 

- Zaaitijd: februari tot april 

- Oogsttijd: juni tot januari 

- Kostprijs: € 2,5 (200 zaden) vs. 52,5 euro/kg (verse bieslook in de winkel) 

3. Peterselie 

Peterselie is ideaal om soep, salades, tabouleh of zelfs boter mee te kruiden. Ook deze plant is eenjarig en produceert het hele jaar door bladeren. 

- Standplaats: halfschaduw 

- Zaaiperiode: midden februari tot augustus 

- Oogsttijd: het hele jaar door 

- Kostprijs: € 3 (1000 zaden) vs. € 49,5/kg (verse peterselie in de winkel) 

4. Munt  

Munt wordt veel gebruikt in de Oosterse keuken en heeft een ongelooflijk verfrissende smaak. Je kunt er ook kruidenthee mee maken of een gerecht versieren. Het gaat goed samen met zowel zoete als hartige gerechten. Munt is een groenblijver, wat betekent dat hij niet elk jaar opnieuw hoeft te worden gezaaid. 

- Standplaats: zonnig tot halfschaduw 

- Zaaitijd: maart tot juni 

- Oogsttijd: mei tot november 

- Kostprijs: € 2,5 (600 zaden) vs. € 18,6/kg (verse munt in de winkel) 

5. Dille

Dille gaat vaak samen met vis, marinades en wit vlees. De frisse, anijsachtige smaak is onmiskenbaar. Dille is een eenjarige plant. 

- Standplaats: in de zon, op een warme plaats 

- Zaaiperiode: het hele jaar door 

- Oogsttijd: het hele jaar door 

- Kostprijs: € 2,5 (1000 zaden) vs. € 52,5/kg (verse dille in de winkel) 

Ontdek de kortingscodes van Hema om leuke potten te kopen

6. Salie 

Salie is een veelgebruikt kruid in de Franse keuken. Het wordt gebruikt om smaak te geven aan sauzen en soepen. Salie is een groenblijver. 

- Standplaats: in de volle zon 

- Zaaitijd: maart tot juni 

- Oogsttijd: het hele jaar door 

- Kostprijs: € 2,5 (50 zaden) vs. € 77,5/kg (verse salie in de winkel) 

7. Rozemarijn 

Rozemarijn is een aromatisch kruid dat wordt gebruikt om vlees- en groentegerechten op smaak te brengen. Het wordt vaak gebruikt in Zuid-Frankrijk en het Middellandse-Zeegebied.

- Standplaats: in de volle zon 

- Zaaitijd: mei tot juli 

- Oogsttijd: het hele jaar door 

- Kostprijs: € 2,5 (50 zaden) vs. € 74,5/kg (verse rozemarijn in de winkel) 

8. Dragon 

Dragon is het steringrediënt van de béarnaisesaus, maar is ook heerlijk in een salade of bij een vlees- of visgerecht. Dit aromatische kruid met zijn peperachtige aroma brengt elk gerecht onmiddellijk op smaak. Het is een eenjarige plant. 

- Standplaats: zon tot halfschaduw 

- Zaaitijd: mei tot juli

- Oogsttijd: juni tot oktober

- Kostprijs: € 2,5 (400 zaden) vs. € 74,5/kg (verse dragon in de winkel) 

Veelvoorkomende fouten bij het kweken van kruiden

Hier volgen een paar fouten die je moet vermijden als je begint. Goed begonnen is half gewonnen! 

Te veel water geven 

In het eerste jaar is het belangrijk dat je je kruiden voldoende water geeft, zodat de wortels goed in de grond kunnen vastgroeien. Maar pas in de volgende jaren op dat je niet te veel water geeft: één keer per week is voor de meeste planten meer dan genoeg. 

Tip: om te weten of je plant water nodig heeft, steek je je vinger in de grond: als je vocht onder het oppervlak voelt, hoef je geen water te geven. Geef alleen water wanneer je droge grond voelt. 

De plant niet regelmatig knippen 

Je hoeft heus niet bang te zijn om regelmatig de blaadjes van je plantjes te knippen; het is eerder het omgekeerde dat schadelijk is voor de plant: als je niet genoeg knipt, zal hij minder snel groeien en zich minder ontwikkelen. Als je niet alle stekken gebruikt, kun je het overschot invriezen: je kunt deze in de winter gebruiken wanneer je plant geen bladeren meer produceert.

Knip de tak boven de bladeren af en laat de grotere stengels met rust. Knip maximaal een derde van de tak per keer af en begin met de bovenste stengels. 

Planten laten bloeien 

Sommige planten, zoals dille en bieslook, produceren eetbare bloemen. Maar andere soorten stoppen met de productie van eetbare bladeren wanneer ze beginnen te bloeien. Knip de knoppen af zodra ze verschijnen om de bloei te vertragen. 

Alleen de blaadjes eten 

Veel kruiden hebben eetbare stengels of zaden: het zou zonde zijn hier niet van te profiteren! Hiertoe behoren peterselie (stengel) en de koriander (zaden). 

De verkeerde aarde gebruiken 

Zorg ervoor dat je voor elk kruid de juiste potgrond gebruikt om het de juiste voedingsstoffen te geven. Over het algemeen kun je groentepotgrond gebruiken, die al rijk is. 

Je planten niet elk jaar verpotten 

Door je kruiden eenmaal per jaar te verpotten, kun je de potgrond vervangen, controleren of de wortels het goed doen en zo nodig een grotere pot kiezen.