De statistieken winden er geen doekjes om: 90% van de vrouwen lijdt aan cellulitis, in tegenstelling tot slechts 2% van de mannen. En zowel slanke, ronde als zelfs atletische lichaamstypes kunnen met sinaasappelhuid te maken krijgen. Het is niet simpel om er vanaf te geraken, maar hieronder geven we je een aantal tips om cellulitis zichtbaar te verminderen.

Wat is cellulitis?

Cellulitis is een opeenstapeling van vetten die de huid vervormt door een slechte hydratatie van de cellen, een gebrek aan tonus van de huid en de weefsels waaruit ze is opgebouwd. Dit esthetische ongemak is gerelateerd aan verschillende factoren, die kunnen verschillen per persoon: de oorzaak kan van hormonale of erfelijke aard zijn, te maken hebben met de bloedsomloop of een gevolg zijn van een verkeerd voedingspatroon of een gebrek aan lichaamsbeweging. Helaas verdwijnt de sinaasappelhuid niet zomaar door te sporten of te diëten. Dus er is niet zoiets als een wonderoplossing, maar wanhoop niet, de cosmetische en farmaceutische industrie heeft de laatste decennia veel vooruitgang geboekt en een heleboel effectieve anticellulitismethoden op de markt gebracht.

Hoe geraak je er van verlost?

Voeding

Zoals bij veel dermatologische onvolkomenheden, is wat we binnenkrijgen van het allergrootste belang. Kies een dieet dat rijk is aan vetzuren en eiwitten, en voed de hipster in jou met voedingsmiddelen die helemaal in zijn tegenwoordig, zoals gojibessen of soja-eiwitpoeder. Je kunt je lecithine-inname verhogen door bloemkool, spinazie of tofu te eten en zo je huid beschermen. Antioxidanten zijn ook steeds welkom. Eet daarom veel rauwe groenten en fruit: een weldaad voor je hele lichaam. Neem een kijkje in de afdeling voor afslanken/anticellulitis van VIATA, waar je natuurlijke voedingssupplementen vindt die je helpen in je strijd tegen sinaasappalbultjes op je huid. Eet niet te veel zout, want zout bevordert het vasthouden van water. Vermijd verder ook maaltijden die veel toxines bevatten, zoals rood vlees of gerechten met veel dierlijke vetten. Drink tot slot veel water en groene thee: dit zijn dranken met vochtafdrijvende eigenschappen. Voor zuiver water, probeer de waterfilterkaraffen van BRITA uit. Ze halen de kalk en de chloor uit je drinkwater.

Bewegen

Om vetophoping tegen te gaan, moet je meer calorieën verbranden dan je opneemt. Door te sporten kun je vet verbranden in plaats van suikers en je stofwisseling verhogen. Krachttraining is een goede manier om dit te bereiken, want spieren verbruiken energie, zelfs in rusttoestand. Als je echter geen intensieve sport kunt beoefenen, probeer dan cardiotraining zoals spinning of zumba, of leef je uit op de loopband of de elliptische fiets. Over het algemeen wordt aanbevolen om duursporten te beoefenen als je de strijd tegen tegen sinaasappelhuid wilt aanbinden.

Crèmes, massages en andere tips

Schoonheidsproducten die speciaal ontworpen zijn om cellulitis te bestrijden bestaan uit actieve stoffen die weefselcongestie verminderen, vet verbranden en de huid gladder maken. De cosmetica-industrie heeft zich ook in deze markt verdiept en stelt een groot aantal veelbelovende oplossingen voor. Wij raden je aan om op te letten met producten die bestemd zijn voor het grote publiek, want soms pakken deze het probleem alleen aan de oppervlakte aan. Vraag eerder een apotheker om raad. De online apotheek ARCOFARMA heeft een ruim aanbod aan anticellulitisgels en -serums vanaf 15,50 euro. Ook schoonheidsinstituten bieden een reeks behandelingen om sinaasappelhuid tegen te gaan, maar het is best om deze als aanvulling op het bovengenoemde advies te beschouwen. Om er een paar te noemen: ultrasone techniek produceert microluchtbellen in de vetcellen die imploderen en vervolgens schokgolven uitzenden die het vet op een pijnloze manier vernietigen. Endermologie wordt vooral door fysiotherapeuten uitgevoerd en maakt gebruik van de ‘palperen-rollen’-methode. Deze behandeling bevordert de doorbloeding, en helpt met weefselontspanning en afvalverwijdering. Tot slot er is hydrotherapie. Dit gebeurt in het water, met hydromassagejets die de veneuze en lymfatische systemen stimuleren.