De dag van vertrek nadert en je begint na te denken over wat er in je koffer moet, wat je echt niet mag vergeten en wat je thuis moet laten. Klopt allemaal, maar je valies wil niet dicht… Je kijkt nog eens na wat je echt nodig hebt, maar tevergeefs, de koffer blijft te vol. Blijf kalm. Hier volgen enkele trucjes om alles mee te nemen zonder toegevingen te doen en je valies toch dicht te krijgen!

Wachtwoord: organisatie

De grote vijand van de reiskoffer is gebrek aan organisatie! Vóór je haar inlaadt, moet je enkele heel eenvoudige principes hanteren om er geen rommeltje van te maken.

De meeneem-lijst: de eerste onmisbare stap. 

Je koffer maken komt dikwijls neer op improvisatie. Je gooit je kleren op een hoop zonder er verder bij na te denken, je stopt je spulletjes meteen in de valies en je gaat er dan bovenop zitten om ze dicht te proppen. Stop! Neem je tijd om een klein lijstje te maken met wat je moet meenemen en denk daarbij goed na over wat echt noodzakelijk is op reis. Een lijst maken geeft je een duidelijker idee van wat onontbeerlijk is, om zo de overbodige dingen te elimineren.

Welke reiskoffer kiezen?

Ook de keuze van de valies is heel belangrijk. De grootte van je koffer hangt af van de duur van je reis. Voor enkele dagen opteer je voor de minst grote valies en voor de grote reizen ga je voor meer imposante reiskoffers. Logisch toch? Dus voor grote reizen zijn harde koffers heel praktisch, want ze geven bescherming aan je spullen en je kan die ook beter organiseren.

Neem enkel het noodzakelijke mee

Meestal neem je meer mee dan je nodig hebt met als resultaat dat je slechts de helft van de kleren die je hebt ingepakt ook draagt op reis. Om het overtollige te vermijden, tel je hoeveel dagen je weg zult zijn om zo het aantal stuks kleren en ondergoed te kunnen berekenen. Je neemt ook de helft minder broeken en rokken mee dan tops, want die kan je verschillende dagen na elkaar dragen. In de toilettas neem je slechts het meest noodzakelijke mee, want die neemt sowieso al te veel plaats in.

Optimaliseer de ruimte in je koffer

Het uur van pakken is aangebroken! Hier enkele trucjes om de ruimte in je valies optimaal te benutten en om er niet mee te moeten vechten om ze dicht te krijgen.

Rol je kleren op!

Dit is inderdaad DE truc om plaats te winnen: rol je kleren op! Je kunt twee keer meer kleren in je koffer krijgen door gewoon dit trucje toe te passen. Plooi ze eerst op zoals je gewoon bent, rol ze vervolgens op en leg ze in rijen in één kant van je koffer. Meer niet! Bepaalde erg dikke kleren of mantels daarentegen nemen opgerold meer plaats in. Wacht tot je al de andere kleren hebt opgerold en leg deze daar dan bovenop.

De toilettas

De toilettas kan heel groot uitvallen. Het is beter om de toilettas op te splitsen in verschillende kleine zakjes. Verdeel om beter te schikken is het devies. Shampooflacons, verzachter, maskers, zonnecrèmes, enz. kan je in een plastic zak stoppen tegen het lekken en zo nemen ze ook niet te veel plaats in. Voorzie tenslotte een klein zakje voor maquillage en één voor verzorgingsproducten. Kortom, verdeel je producten om plaats te winnen.

Breekbare zaken

Als je een fototoestel of een laptop meeneemt in je koffer, moet je goed opletten. De keuze van de koffer is hierbij erg belangrijk. Stop kleine, breekbare voorwerpen tussen je kleren, of rol ze in een trui. Als je bubbelfolie hebt, kan je ze hiermee inpakken. Leg de breekbare voorwerpen bovenaan in je valies zodat de rest ze niet platdrukt.