Kasjmier, wol of fluweel zijn stoffen die je niet met de machine kunt wassen omdat ze te delicaat zijn. Jer moet dus goed controleren welke kledingstukken in de wasmachine mogen en niet al je vuile was gewoon bijeen in de wasmand gooien. Droge reiniging kan ook een oplossing zijn, hoewel deze service niet altijd even goedkoop is. Dus je mouwen opstropen en wrijven maar! Dit is trouwens de beste manier om je kledingstukken in goede staat te houden en hun levensduur te verlengen.

Handwassen volgens de regels van de kunst

Het lijkt evident, maar soms vergeet men dat juist. Daarom dit geheugensteuntje: sorteer op wit, zwart en kleuren. Als er vlekken op je kledingstuk zitten, kun je die best van tevoren met een speciale ontvlekker of met Marseille-zeep behandelen; die vind je bij OCCITANE. Kies zorgvuldig het wasproduct dat je gaat gebruiken in functie van het materiaal van je kledingstuk. Schenk ook aandacht aan de dosering van het wasmiddel en aan de watertemperatuur om schade aan de vezels te voorkomen. Hetzelfde geldt voor hoe lang je de kledingstukken moet laten inweken. Wij raden aan om 10 tot 15 minuten niet te overschrijden. Ook spoelen moet je met de nodige zorg doen zodat het wasmiddel volledig uit het kledingstuk wordt verwijderd, want slecht gespoelde was betekent stijve was en er kunnen bovendien witte sporen achterblijven. De laatste fase is uitwringen. Dit doe je met zachte hand, vooral bij delicate weefsels die kunnen vervormen. Wij raden je aan je kleren in een droge handdoek te wikkelen die het water uit de kledingstukken kan opslorpen.

Een specifieke methode voor elke delicate stof

Welke stoffen mogen niet in de machine?

Wol, mohair of kasjmier krimpen als je ze met de machine wast. Wil je vermijden dat je nieuwe pull uit kasjmier van AMERICAN VINTAGE maatje 6-8 jaar wordt, mijd dan de wasmachine als de pest! Ook leder, daim en omgekeerde pels zijn niet geschikt voor de wasmachine omdat je het risico loopt je prachtige perfecto zo hard als karton terug te vinden …. Pels kan haren verliezen. Zijde en zelfs delicate kant zijn ook uitgesloten. Let ook op bij gedoubleerde kleren, want die is samengesteld uit verschillende weefsels, wat betekent dat de wascyclus misschien niet dezelfde is voor de beide kanten van het kledingstuk. Ook de dassen van meneer moeten moet je met de hand wassen.

Producten en wasmiddelen aangepast aan elke stof

Elke stof heeft andere eigenschappen en die moet je kennen om ze een optimale wasbeurt te geven zonder ze te beschadigen. Wol en fluweel bijvoorbeeld dompel je niet onder in een grote bak water. Voor deze weefsel stellen wij voor om die zachtjes te wrijven met een beetje ammoniak en zeep. Soms moet je je toevlucht nemen tot slimme trucs om bepaalde stoffen op zachte wijze te wassen. Met name satijn moet je wassen met toevoeging van azijn en een klontje suiker aan het waswater! Zijde en tule zijn tevreden met lauw zeepwater. De vuistregel is om te agressieve producten, zoals bleekwater of zuurstofwater, te mijden bij het wassen van delicate weefsels. Je vindt vloeibare wasmiddelen bij BLOKKER voor 18,99 € en in elk grootwarenhuis. Uiteraard is ook de droogkast af te raden bij dit soort kledingstukken. Droog ze daarom op een droogrek. Hang wol en kasjmier nooit op met wasknijpers want dan gaan ze rekken. Droog ze platliggend op het droogrek. Tenslotte herinneren we je eraan om nooit te vergeten je zakken leeg te maken om te vermijden dat je was wordt beschadigd door aanstekers, papier of kleingeld!