Klei is een sedimentair gesteente dat enorm rijk is aan mineralen zoals aluminium, magnesium en calcium. Je vindt klei overal ter wereld. Al eeuwenlang is het een natuurlijk middeltje tegen huidproblemen klein en groot. Vandaag is het zowat het belangrijkste cosmeticaproduct in je badkamer dat borg staat voor een zinderende maar natuurlijk ogende schoonheid. Er bestaan heel wat soorten klei, telkens met andere eigenschappen. Ontdek samen met ons de vele voordelen die dit gesteente te bieden heeft.

Cosmetica met klei

Sommige kleisoorten lenen zich beter voor cosmeticaproducten dan andere soorten. Groene en witte klei worden het vaakst gebruikt en dat is bijzonder goed nieuws voor je huid!

Groene klei tegen overtollige talg

Van alle kleisoorten die we in cosmeticaproducten terugvinden, is groene klei wel de populairste! Dat komt dankzij haar eigenschap om overtollige talg te absorberen. Dat maakt van groene klei het uitgelezen middel tegen huidproblemen en vet haar. Je vindt groene klei als haar- of gezichtsmaskers die je enkele minuten moet laten rusten. Het resultaat is een frisse verschijning en gezond haar! Het is met andere woorden een prima alternatief voor de chemische producten die je huid en haren zogezegd gezonder maken. Maar er is meer! Klei is ook een erg doeltreffend geneesmiddel tegen wondjes. Bacteriën krijgen geen kans en de wonde kan mooi helen.

Witte klei draagt delicaat zorg voor je huid

De tweede kleisoort die we het vaakst terugvinden in cosmeticaproducten is witte klei. Witte klei wordt ook wel kaolien genoemd en is erg geschikt om een gevoelige huid en droog of beschadigd haar te verzorgen. Het is een erg delicate kleisoort die goed is tegen huidirritaties of jeuk. In tegenstelling tot groene klei is witte klei goed te verdragen. Met kaolien loop je geen risico op allergische reacties. Heb je een gemengd huidtype? Maak dan een maskertje met wat groene en witte klei en haal werkelijk álles uit deze natuurlijke rijkdom.

Voor alles is er een kleisoort

Er bestaan natuurlijk nog heel wat andere kleisoorten. Elke soort heeft bovendien zijn eigen voordelen. Geen nood, hieronder lees je wat jij nodig hebt.

Alle kleuren van de regenboog

Groene en witte klei hebben alvast geen geheimen meer voor jou, maar ook de volgende kleisoorten kunnen gerust deel uitmaken van je schoonheidsritueel:
  • Rode klei heeft erg uiteenlopende eigenschappen. Ze bezorgt je een evenwichtige, vitale huid en stimuleert de bloeddoorstroming. Breng dit aan op je lichaam om problemen als cellulitis of striemen te vermijden.
  • Blauwe klei bezorgt de huid zuurstof en maakt komaf met onzuiverheden in de poriën.
  • Roze klei wordt vaak gebruikt voor een gevoelige huid. Ze verzacht niet alleen de huid, maar gaat ook roodhuid tegen en stimuleert de celregeneratie.
  • Gele klei is bedoeld voor een heel specifiek huidtype: een huid die tegelijk vet en gevoelig is. Gele klei is net als rode klei ook erg geschikt om cellulitis te behandelen.

Rhassoul

Rhassoul is een kleisoort in poedervorm die vaak wordt gebruikt om de huid en het haar te reinigen. Je vindt ze bijna uitsluitend in de Maghreb. Wat maakt rhassoul zo bijzonder? Rhassoul absorbeert de kleinste onzuiverheden in huid en haren! Dat is bijzonder goed voor een eerder vette huid of vet haar. Ook andere huidtypes, zoals een erg gevoelige huid, verdragen deze kleisoort. Rhassoul is zo een van die exotische beautygeheimen om jaloers op te zijn. Ziezo, nu weet je alles over klei! Je hebt trouwens geluk: klei is een behoorlijk betaalbaar product! Een natuurlijk middel en helemaal niet duur, wat wil je nog meer?