Smaak is persoonlijk. Dat valt niet te betwisten. Ieder doet er zijn zegje over, en ieder verdedigt zijn eigen voorkeuren. En toch bestaat er veel discussie over de collectieve smaak naargelang het land of de cultuur. Kleuren en gebaren hebben vaak een andere betekenis door de culturen heen en wanneer we op reis zijn houden we hier natuurlijk best rekening mee. Zo staat wit bij ons voor zuiverheid maar in sommige oosterse landen staat het symbool voor de dood. Wil je probleemloos op reis gaan, dan let je best op wat je aantrekt.

Rood: Opgepast!

In de oosterse cultuur, wordt rood geassocieerd met geluk en fortuin. Deze link kent zijn oorsprong in de Chinese legende van de “nian”, een dier dat in de lente op menselijke prooien jaagde. Rood was in die tijd de enige kleur die het dier kon afschrikken en werd daarom de kleur van het geluk genoemd. In andere landen, zoals India, staat rood voor zuiverheid. Op hun trouwdag omhullen vrouwen er zich dan ook met rode kleuren. In Rusland tot slot heeft de kleur een dubbele betekenis: het woord krasny (Russisch voor rood) betekent er schoonheid, maar verwijst natuurlijk ook naar het bekende Rode Plein in Moskou. Over het algemeen is rood is een positieve kleur, maar er zijn uitzonderingen. Zo symboliseert rood in de Hebreeuwse gemeenschap de zonde en is volgens de Zuid-Afrikaanse traditie rood de kleur van de rouw.

Oranje: Bezin voor je begint

In Europa beschouwen we oranje als een stralende en warme kleur. Voor de Hindoes is het zelfs een heilige kleur omdat het de kleur is van saffraan. De negatieve connotaties van deze kleur hebben vooral met politiek te maken. Zo is oranje de kleur van het protestantisme en staat het in Ierland bijvoorbeeld symbool voor historische conflicten. In Oekraïne werd oranje dan weer het symbool van president Joesjtsjenko en zijn revolutie. Kleine tip: maak je een tochtje in de Afrikaanse savanne, kies dan voor licht oranje kledingstukken. Dat zorgt voor een perfecte camouflage waardoor je aan de aandacht van wilde dieren ontsnapt.

Blauw: beter een blauwtje lopen dan een groentje blijven

De kleur blauw heeft veel betekenissen. In Europa vertegenwoordigt ze mannelijkheid en viriliteit, maar verder staat ze ook bekend voor haar verzachtende kwaliteiten. In China wordt blauw dan weer gebruikt als symbool voor onsterfelijkheid. Maar let op, want van te veel blauw krijg je the blues. In Iran bijvoorbeeld, staat blauw voor rouw. Ook de Cherokees – een oude indiaanse stam uit Noord-Amerika – verbonden negatieve emoties aan deze kleur: blauw was er de kleur van het ongeluk en van de nederlaag. Trouwens, ook in China blijft het oppassen, want verticale blauwe strepen associeert men er met krankzinnigheid.

Groen: let op wanneer je aan groen begint

Groen heeft veel positieve kenmerken die hun oorsprong hebben in de Angelsaksische cultuur. Zo is het groene klavertjevier van Ierland een symbool voor ambitie maar wordt het er ook geassocieerd met de katholieke kerk. Maar we kennen natuurlijk ook allemaal het spreekwoord “zich groen ergeren” en dat maakt duidelijk dat groen ook vaak een negatieve klank heeft. In de Verenigde Staten is groen de kleur van jaloezie. De Chinezen associëren groen dan weer met leugens en bedrog: als je er een groen hoofddeksel draagt, dan is dit een teken van ontrouw. Ook in Frankrijk heeft deze kleur een negatieve betekenis. Dit komt doordat de groene tint ongeluk bracht in het Franse theater van de 18de eeuw: de kleur werd destijds geproduceerd op basis van arseen en dit zorgde voor vergiftigingen.

Geel: de eeuwige optimist

In het Oosten is geel de kleur van enthousiasme en optimisme. In Azië is het zelfs de koninklijke kleur die sterkte en moed voorstelt. Toch moet je wel oppassen met deze kleur! Zo symboliseert ze in Egypte de rouw en heeft geel in China zelfs een erotische en pornografische verwijzing. Je draagt ze dus niet in eender welke Chinese straat. Ook in moslimlanden waar vrouwen gesluierd gaan, kies je best niet voor geel, maar eerder voor neutrale kleuren. Ken je nog andere symbolische kenmerken van kleuren? Laat het ons dan zeker weten in de commentaarruimte hieronder.