Je hebt een tof topje gezien op de modepop van een bepaalde winkel, maar als je in het pashokje staat en het aantrekt, besef je opeens dat het helemaal niet bij jou past. Terwijl iedereen vrij kan dragen wat men zelf het leukste vindt, moeten we ons toch bewust blijven welk soort kleren ons het beste past! Maar ook met welke kleren we er het beste uitzien en welke we net moeten vermijden. Er bestaan zes hoofdtypes van lichaamsbouw. Hierna volgen enkele raadgevingen om ervoor te zorgen dat wat je draagt ook bij je past!

De A-lichaamsbouw

Je hebt een A-bouw als je schouders minder breed zijn dan je heupen.

Te vermijden

Eerst en vooral moet je kleren vermijden die je A-lichaamsbouw benadrukken, bijvoorbeeld spannende bovenkleding met daaronder te wijde broeken. Je moet ook ‘slim’ en ‘carrot’ broeken vermijden die inderdaad de onderkant van je benen tot hun recht laten komen maar die ook de breedte van je heupen accentueren.

Te verkiezen

Voor een A-bouw kies je best jasjes met hoge epauletten en ook brede kragen en V-halzen – op voorwaarde dat je kleine borsten hebt – en voor onderaan kies je voor trapezium-rokken en uitlopende broeken zoals bijvoorbeeld olifantspijpen.

De H-lichaamsbouw

Je hebt een H-lichaamsbouw wanneer je schouders en je heupen dezelfde breedte hebben en je taille weinig uitgesproken is.

Te vermijden

Vermijd met een H-lichaamsbouw te sterk gecentreerde topjes en alle kledingstukken met een riem of gordel in de taille. Wat onderaan betreft, blijven broeken met hoge taille en brede rokken best in de kast hangen.

Te verkiezen

Wat je wel uit de kast kan halen zijn alle broeken met een lage taille en rechte broeken en rokken die wonderen doen voor je silhouet. Voor bovenaan gaat de voorkeur uit naar ‘empire’ vormen en ietwat losse tops.

De O-lichaamsbouw

Je hebt een O-lichaamsbouw als je een beetje rond bent met een niet gemarkeerde taille.

Te vermijden

Bij een O-lichaamsbouw moet je vooral letten op de keuze van materialen en de kleuren: té imposante motieven moet je vermijden, net als gestreepte en blinkende kleren, en stretchstoffen. Vermijd kleren die je buik onthullen zoals korte T-shirts en broeken met lage taille; mijd ook strakke minirokjes die je O-lichaamsbouw accentueren, net als uitlopende broeken en bermuda’s.

Te verkiezen

Maar wat kan ik dan wel dragen als ik een O-bouw heb? Geen paniek! Er is keuze ten over. Wat kleuren betreft, zijn sombere kleuren beter om je silhouet lichter te maken en ook de totaal éénkleurige look – wat niet iedereen zich kan veroorloven. Je beste bondgenoten zijn rechte kleedjes en rokken en ook jasjes die tot onder je heupen komen.

De V-lichaamsbouw

Je hebt een V-lichaamsbouw als je schouders breder zijn dan je heupen.

Te vermijden

Met een V-lichaamsbouw vergeet je best jasjes met epauletten die de breedte van je schouders accentueren. Er zijn ook verschillende soorten tops af te raden zoals rolkragen, te korte topjes en bustiers. Onderaan vermijd je best strakke jeans en ‘slim’ pantalons.

Te verkiezen

Je bondgenoten zijn rokken en kleedjes in trapezevorm die de waarde van je silhouet ten goede laten komen, en je kan alle andere soorten broeken dragen. Bovenaan kies je voor gecentreerde jasjes en losse hemden.

De X-lichaamsbouw

Je hebt een X-lichaamsbouw als je schouders en heupen gelijk zijn en je een gemarkeerde taille hebt.

Te vermijden

De X-bouw kent de minste beperkingen. Maar enkele kledingstukken die je beter vermijdt, zijn puls met rolkragen en te nauwe puls.

Te verkiezen

Met een X-lichaamsbouw kan je zowat alles dragen! Durf alle motieven aan, alle soorten stoffen, alle vormen van rokken of broeken.

De 8-lichaamsbouw

Je hebt een 8-lichaamsvorm als je schouders en heupen gelijnd zijn, met een taille die deze vormen nog benadrukt.

Te vermijden

Met een 8-lichaamsbouw vermijd je best alle te loszittende of opbollende kleren, zowel bovenaan als onderaan. Vermijdt ook jasjes met epauletten en plissérokken.

Te verkiezen

Draag alle mantels, jasjes, rokken en tunieken en ook alle tops gecentreerd. Je kan kiezen voor strakke kleren, op voorwaarde dat die niet te vulgair overkomen.