Iedereen die af en toe aan sport doet, zal het beamen: motivatie is de sleutel tot succes. Met de juiste mentaliteit ga je zelfs na een drukke werkdag nog een eind door de regen joggen. De spieren en het hart gaan volgzaam mee in jouw beslissing. Die beslissing nemen, dat gaat overigens elke keer beter! Heb je daarentegen net géén motivatie? Er bestaat gelukkig een toestelletje dat je de nodige motivatie bezorgt: juist, het is je smartphone!

Eerst en vooral: it’s all about motivation

Zowel op mentaal als op lichamelijk vlak komen we niet allemaal even goed voorbereid ter wereld. Sommigen onder ons worden geboren als een regelrechte machine die zijn hand niet omdraait voor een zware uitdaging in de gietende regen. Anderen hebben dan weer wat meer stimulatie nodig om eraan te beginnen. Dat is perfect normaal, dus laat je niet ontmoedigen door die racepaarden! Individueel sporten, dat doe je echt op je eigen tempo en daar is niets mis mee, zeker nu moderne technologie de motivatie van (bewezen of toekomstige) sporters aanzienlijk opkrikt.

Apps die echt helpen

Zien wat je doet, terwijl je het doet. Zou dat jou geen enorme mentale boost geven? Je hoeft echt niet zomaar wat aan te modderen. Tegenwoordig kun je zelfs zonder gespecialiseerd materiaal weten waar je staat en welke invloed de trainingen op je lichaam hebben. Er bestaan heel wat gratis apps voor je smartphone die speciaal hiervoor zijn ontwikkeld. Een heuse uitrusting voor medische opvolging is dus helemaal niet nodig, tenzij je misschien naar de Olympische Spelen wil! Dit zijn enkele apps die je begeleiden op weg naar dat lichaam van je dromen.

Runstatic: perfect voor lopers en wielrenners

Runtastic is een van die trouwe schildknapen voor lopers en wielrenners. Deze app bundelt al het goeds dat sportsoftware vandaag de dag te bieden heeft. Dankzij de GPS-functie van je smartphone kan Runtastic je bewegingen en snelheid monitoren. De app gebruikt gegevens over je fysieke toestand om het aantal verbruikte calorieën te berekenen en een training op maat voor te stellen. Die functionaliteit vormt de kern van de app, maar je kan er nog veel verder mee gaan. Zo kun je je eigen playlists samenstellen waarmee je kunt blijven gaan tijdens de inspanning. Er bestaat van de app ook een Pro-versie met extra features, maar daar moet je natuurlijk voor betalen … Het gaat dan om accessoires, zoals de mogelijkheid voor je vrienden om je voortgang live te volgen en om je aan te moedigen, wat jij dan via je luidsprekers te horen krijgt. De Pro-versie biedt nog een aantal handige functies, zoals een hartslagmeter, maar als je die weg wil opgaan, raden we je tóch gespecialiseerd materiaal aan. Denk dan aan een cardioriem en -horloge, toestelletjes die je de juiste informatie verschaffen over je hart. Je vindt ze heel eenvoudig en tegen een mooie prijs. Ze vormen de perfecte aanvulling op de gratis versie van Runtastic – tenminste, als je het aspect rond sociale media niet nodig vindt.

NorthPark.Android: programma op jouw maat

Past ook in het rijtje: de gratis serie apps van Northpark.Android. Deze vier apps (Push Ups pro, Pull Ups pro, Sit Ups pro, Squats pro) mogen absoluut niet ontbreken in je individuele training. Ze bieden je de mogelijkheid om een programma op maat van je conditie te volgen en herinneren je dagelijks aan je portie sport. De apps maken gebruik van aanraking (tijdens het pompen moet je bv. het scherm aanraken met je neus) en gyroscopie (de andere apps volgen je bewegingen) om je herhalingen bij te houden. De NorthPark.Android-serie bevat nog een vijfde gratis app: Water your body. Die app herinnert je eraan dat je voldoende moet hydrateren. Met alle apps samen kun je dus je voortgang monitoren, je training afstemmen op je behoeftes (een te hoog tempo kan frustrerend werken en zelfs gevaarlijk zijn, een te traag tempo heeft geen nut) en natuurlijk gemotiveerd blijven, want je houdt de resultaten van je inspanningen nauwgezet bij.