Propolis is een harsachtige substantie die bijen produceren met wat zij oogsten op harsbomen zoals de dennenboom. De bijen gebruiken propolis als een natuurlijk schild voor de korf, omdat propolis barsten vermijdt en de korf waterdicht maakt. Het is voor hen een natuurlijke bescherming, maar is ook voor het menselijke lichaam goed. Propolis biedt heel wat uitzonderlijke voordelen en wordt daardoor vaak gebruikt.

Natuurlijk geneesmiddel

Wat maakt propolis zo uniek? De substantie kan bepaalde aandoeningen helpen verzorgen die je normaal gezien alleen met medische behandelingen op voorschrift zou aanpakken.

Antibioticum

Er zijn al heel wat studies naar propolis uitgevoerd die bevestigen dat deze substantie in staat is om bepaalde bacteriën, die infecties zoals griep veroorzaken, te elimineren of af te remmen. Propolis dient dan als antibioticum (op aanraden van de dokter en afhankelijk van de ernst van de infectie) voor griep A, griep B en griep H1N1, maar ook om koorts te verzorgen. Propolis werkt bovendien desinfecterend, ontstekingsremmend en schimmelwerend, gaat infecties tegen en is een antioxidant. Het is een 100% natuurlijk product waarmee je in goede gezondheid blijft.

Luchtwegaandoeningen

Propolis is in het bijzonder aan te raden bij aandoeningen van de luchtwegen. Enkele voorbeelden daarvan zijn bronchitis, nasofaryngitis, een keelontsteking of een verkoudheid. Propolis is een doeltreffende behandeling voor luchtweginfecties. De substantie werkt in het algemeen ook bij andere aandoeningen zoals een luchtpijpontsteking en keelinfecties. Je snapt het wel: als je volgende winter die ouwe getrouwe keelpijn en -ontsteking wilt vermijden, denk dan aan propolis.

Gezonde maag en darmen

Het spijsverteringsstelsel is belangrijk, maar ook wisselvallig. Je moet het goed verzorgen om in goede gezondheid te blijven. Met propolis kun je de darmen zuiveren en parasieten bestrijden.

Darmen reinigen

Propolis staat bekend om de reinigende kracht voor maag en darmen. In beide organen kunnen immers heel wat soorten parasieten zitten die geen schijn van kans maken tegen propolis, zoals candida albicans (een maagparasiet die zich aan de maagwand vastklampt) en helicobacter pylori (verantwoordelijk voor de meeste maagzweren). Propolis kan ook vele andere ziektekiemen en bacteriën elimineren en de ziekte van Lyme helpen te verzorgen. Om de maag en de darmen correct te reinigen, wordt aangeraden om vloeibare propolis te verdunnen met wat lauw water en dat ’s morgens bij een lege maag op te drinken.

Nee tegen gifstoffen

Tijdens het eten, nemen de maag en darmen de voedingsstoffen van ieder ingrediënt in zich op. Ze vervoeren die via het bloed naar de verschillende organen, met als doel het lichaam correct te laten functioneren. Eet je niet bepaald gevarieerd, dan zal de darm slechte bacteriën overdragen naar je lichaam en word je ziek. Propolis heeft een ontgiftend effect voor je maag en darmen en is dus ook nog eens goed tegen voedselvergiftigingen.

Uitwendig gebruik

De winkelrekken staan vol met cosmeticaproducten op basis van propolis. Propolis heeft namelijk ook enkele voordelen voor uitwendig gebruik.

Huidaandoeningen

De Romeinen gebruikten propolis al om oorlogsgewonden te verzorgen: bij diepe of oppervlakkige wonden, brandwonden en schrammen. Propolis zorgt voor een goede heling van de huid. Andere kwaaltjes, zoals kloven, zijn ook gebaat bij propolis: je vindt deze substantie ook terug als helende, verzachtende zalf. Om er nog een schepje bovenop te doen, kun je propolis combineren met aloë vera: resultaat gegarandeerd!

Schoonheidsproduct

Propolis wordt in de cosmeticasector onder meer gebruikt voor anti-aging-producten. Deze substantie is inderdaad in staat om de strijd aan te gaan tegen een verouderende huid en de celregeneratie te boosten. Propolis wordt aangeraden in acnebehandelingen, o.m. door de helende en antibacteriële werking, maar ook als je stevigere haren en nagels wilt. Propolis is kortom een erg veelzijdig product dat je altijd in huis moet hebben!