Al enkele jaren bestaat er een nieuwe manier om te reizen en goedkoper te logeren. Het ruilen van een huis of appartement is een goede manier geworden om het land te zien terwijl je er zeker van bent te verblijven in een comfortabele omgeving en zonder ook maar één cent uit te geven. Bovendien bestaan er hiervoor verschillende gespecialiseerde websites, wat het dus erg eenvoudig maakt om een ruilhuis te vinden in het land of de regio van je keuze.

Wat is huisruil?

Het ruilsysteem

Het gaat hier eenvoudigweg over het ‘ruilen’ van je eigen woning met die van een andere persoon tijdens de vakantie. Dit betekent dat die persoon in jouw woning komt wonen terwijl jij gebruik maakt van zijn huis. Dit systeem heeft het voordeel heel goedkoop te zijn, want je hebt geen enkele kost voor logies, wat je vakantiefactuur behoorlijk lichter zal doen uitvallen.

Gerust vertrekken

Bovendien is huisruil een uitstekende manier om er zeker van te zijn dat je woning niet het slachtoffer wordt van inbraak of waterschade bijvoorbeeld, want er is altijd iemand in je huis terwijl jij in het buitenland verblijft. Als er dus problemen opduiken, word je onmiddellijk gewaarschuwd en dat voorkomt nare verrassingen bij je terugkeer.

Hoe doe je aan huisruil?

Een aankondiging plaatsen

Zoals al eerder gezegd, bestaan er talrijke websites die je helpen bij deze nieuwe manier van reizen. Het volstaat om een persoonlijk account aan te maken en dan je aankondiging te plaatsen waarin je het type woning specificeert (huis, appartement, studio…) samen met enkele sleutelkenmerken zoals de oppervlakte ervan, de locatie en het aantal slaapkamers bijvoorbeeld. Uiteraard mag je niet vergeten te vermelden op welke data je huis beschikbaar zal zijn zodat de antwoorden die je krijgt perfect beantwoorden aan je verwachtingen.

De ideale persoon vinden

Zodra je iemand hebt gevonden die zijn huis met het jouwe wil ruilen en als dat aan je verwachtingen voldoet, kan je de voorwaarden voor het uitwisselen van de sleutels bepalen nadat je een akkoord hebt bereikt over waar je elkaar zult ontmoeten.

De voordelen van huisruil

Een ‘local’ worden

Ook al is het vinden van een vakantieverblijf zonder een cent te moeten uitgeven het belangrijkste voordeel van huisruil, dan vermelden we graag nog dat dit een goede manier is om het land te ontdekken via totale immersie. Inderdaad, het feit dat je een tijdlang woont in het huis van een persoon uit de streek die je bezoekt, zal je in staat stellen om makkelijker plaatselijke mensen te ontmoeten door bijvoorbeeld bij de buren te gaan aanbellen om ze beter te leren kennen en – waarom ook niet – deel te nemen aan een feestelijk en verrijkend diner.

Je thuis voelen

Bovendien betekent huisruil ook dat je ongetwijfeld zult kunnen genieten van veel comfortabeler en functioneler logies dan wanneer je bijvoorbeeld een hotelkamer of een mobilhome had gehuurd. Huisruil wordt beheerd door een specifiek contract en is goed gereglementeerd. Nare ervaringen zijn uiterst zeldzaam. Bovendien kan je zo een goedkopere, nieuwe manier van reizen ontdekken!