Houtskoolmaskers zijn met grote voorsprong dé trend van 2017. Er zijn heel wat soorten houtskoolmaskers op de markt. Een aantal dingen hebben ze gemeen: ze helpen je af van die vervelende zwarte puntjes in je gezicht, zuiveren je huid, werken imperfecties weg en laten je achter met een gaaf gelaat. Stuk voor stuk beloven ze een doeltreffende werking die het resultaat van de gewone middeltjes ver achter zich laat. Maar hoe zit dat nu eigenlijk echt met die actieve kool in cosmeticaproducten?

Waarvoor dient kool?

Al duizenden jaren lang

Kool staat al millennia gekend om zijn ontgiftende en zuiverende effecten. Zo wordt kool al lang gebruikt bij spijsverteringsproblemen omdat darmen erdoor gezuiverd zouden worden. Het is op dit principe dat houtskoolmaskers zijn gebaseerd: als kool je aan de binnenkant kan zuiveren, waarom zou dat dan aan de buitenkant ook niet lukken?

Resultaat

De actieve kool die je in die maskers vindt, neemt de zwarte puntjes weg en ruimt dode huidcellen op. Het resultaat: een perfect ogende en gladde huid, nooit meer last van te veel talg.

In de handel

Houtskoolmaskers vind je in de winkel als peel-offmaskers. Als je het laat drogen, kun je het als een film van je gezicht trekken. Je laat het maskertje zo’n 10 à 15 minuten rusten, dan haal je het er voorzichtig af. Daarna doe je er goed aan om je huid te hydrateren. Doe dat met rozenwater of met een verfrissende lotion met biocertificaat. Let goed op met de kwaliteit van het masker dat je koopt! Er zijn soorten op de markt die je huid echt geen goed doen en, integendeel, voor blijvende irritatie kunnen zorgen!

Gebruikswaarschuwingen

Risico’s

Spring ook voorzichtig om met wat je online vindt. Sommige tutorials raden je aan om met lijm te werken, maar dat is ultragiftig voor de huid! Je vindt op het internet al snel honderden video’s waarin het niet goed afloopt met die maskers. Irritatie, roodheid en zelfs allergische reacties, de lijst met bijwerkingen is lang.

Voor wie?

Houtskoolmaskers zijn niet voor iedereen weggelegd. Wie een gevoelige huid heeft, laat ze beter links liggen, tenzij je per se je huid wilt bruuskeren terwijl je het masker aftrekt. Ook mensen met een droge huid laten deze trend liefst aan zich voorbijgaan.

Kopen vs. zelf maken

Er bestaan heel wat merken die kwalitatieve houtskoolmaskers op de markt hebben gebracht. Toch zijn ook zelfgemaakte maskers het overwegen waard. Ten eerste, omdat je dan pas zeker weet wat er op je gezicht ligt. Ten tweede, omdat het goedkoper is. Het enige wat je hoeft te doen, is plantaardige kool kopen. Die vind je in de parafarmacie of in sommige supermarkten. Je voegt er wat honing aan toe en maakt er een pasta van. Ook online vind je heel wat voorbeelden van recepten om je eigen houtskoolmasker te maken.

Recept voor houtskoolmaskers

Dit is alvast nog een eenvoudig en natuurlijk receptje: ga op zoek naar plantaardige kool in poedervorm, neem honing (eender welke, als hij maar vloeibaar genoeg is) en enkele druppels rozenwater. Meng alles door elkaar totdat je een pasta verkrijgt. Breng de pasta aan op je gelaat en laat zo’n 15 à 20 minuten intrekken. Als het masker min of meer opgedroogd is, reinig je de huid met lauw water. Dat is alles! Hydrateer vervolgens zeker je huid met een lotion en breng zoals altijd een dagcrème aan.

Merken die je kan vertrouwen

Dit zijn enkele houtskoolmaskers die je in de handel vindt. Je kunt ze onmiddellijk gebruiken, ze hebben elk wel iets te bieden en garanderen telkens een puik resultaat:
  • Detox Argile Pure van l’Oréal: dit masker combineert houtskool met drie soorten klei (rhassoul, kaolien en montmorilloniet), is helemaal niet agressief voor je huid en maakt ze daarentegen erg zacht.
  • City Block Purifying van Clinique: dit masker heeft een geltextuur die je afspoelt. Het is iets minder goedkoop maar erg doeltreffend.
  • PureActive Intensive 3-in-1 van Garnier: dit masker is zowel een reinigend product als een masker, alles hangt af van hoe lang je het erop laat liggen. Het resultaat is hoe dan ook een ultrafrisse huid.