Naar de kapper gaan om je haar te laten kleuren is niet iets wat iedereen zich kan veroorloven. Vaak bieden haarkleuringen uit de supermarkt dan soelaas. Maar daar sta je dan met je neus voor dat rek. Plots zie je door de bomen het bos niet meer. Zo veel merken en nog veel meer kleuren. Wat kies je dan?

Soorten haarkleuring

Permanente kleurbehandeling: type 3

De kleuring die het vaakst over de toonbank gaat, is de permanente kleurbehandeling. Maar denk toch maar eens goed na voor je kiest, want hiervan raak je niet zo snel af. De kleurstof dringt tot diep in de vezels van je haar en bezorgt het een basiskleur die je er niet meer uit krijgt. Om de twee maanden moet je wel wat bijkleuren ter hoogte van de haarwortel, om de eenvoudige reden dat je haar ondertussen is bijgegroeid.

Intensieve kleuring: type 2

Een intensieve kleuring verandert niets aan de basis van de haarkleur, maar voegt er een filter aan toe. De kleuring dringt slechts gedeeltelijk door tot de haarvezel, waardoor het effect na zeven à acht weken verdwijnt. Het is het ideale alternatief voor wie tijdelijk een ander kleurtje wil, zonder een radicale beslissing te hoeven nemen.

Kleurspoeling: type 1

Een kleurspoeling is de derde soort haarkleuring die je in de winkel vindt. Deze optie is minder populair dan een permanente kleurbehandeling (type 3) of een intensieve kleuring (type 2). Na enkele wasbeurten (bij sommige merken zelfs na één wasbeurt) is het kleurtje alweer weg. De kleuring zit dan ook slechts aan de buitenkant van de haarvezel.

Henna

Dit is het natuurlijke alternatief om je haar te kleuren, maar levert ook het meest wisselvallige resultaat op. Henna is een plant die onherbergzame gebieden groeit, met een rood-oranje pigmentatie. Als je je haar kleurt met henna, moet je altijd rekening houden met rode of koperachtige tinten.

Tips voor een geslaagd resultaat

Welk product voor welke kleur?

Voor het allerbeste resultaat moet je toch wel enkele regels volgen op vlak van kleur. Heb je van nature een donkerbruine haarkleur? Kies dan zeker niet zomaar voor de eerste de beste platinablonde kleuring! Het resultaat zou niets minder dan desastreus zijn. Voor een natuurlijk ogend resultaat is het daarnaast ook belangrijk om je haarkleur af te stemmen op je huidskleur. Kies in geen geval voor een haarkleur die donkerder is dan de kleur van je wenkbrauwen (als je tenminste geen helm-effect wilt).

Tips voor na het kleuren

Lees altijd goed de gebruiksaanwijzingen door! Lees ze op voorhand zodat je geen nare dingen uithaalt! Het ene merk vergt al wat meer tijd dan het andere en ook elke soort kleuring vereist een andere werkwijze. Dit zijn enkele tips voor een langer durende kleuring: probeer de haarkleuring aan te brengen op ongewassen of zelfs vet haar; denk eraan regelmatig je haar met koud water te spoelen, dat haalt de schilfers uit de haarvezels. Was je haar niet te vaak en vermijd voedende conditioners die het haar vet maken en de kleuring veel te snel doen verdwijnen.

Help, het is mislukt!

Een mislukte haardos is nooit veraf, besef dat goed! Als het resultaat te donker is (te lang gewacht of de verkeerde kleur), dan raden we je aan je haar onmiddellijk opnieuw te wassen met een mengsel van natriumbicarbonaat en anti-roosshampoo. Op een permanente kleurbehandeling zal dit niet veel resultaat opleveren, maar het haalt de kleur toch wel een beetje uit je haar. Heb je een permanente kleurbehandeling (type 3) aangebracht die eerder te licht is, doe er dan een paar weken later een intensieve kleuring (type 2) bovenop om het haar niet te bruuskeren. Tot slot bestaan er ook producten om je haarkleur zelf wat bij te werken: zilvershampoo om een al te gele gloed te verdoezelen, groene shampoo tegen rode tinten en paarse shampoo tegen een koperachtige tot rode schijn.