Steeds vaker nemen we de boot naar een vakantiebestemming of gebruiken we de boot voor uitstapjes ter plekke. Sommige mensen krijgen echter last van zeeziekte als ze per boot reizen, iets wat moeilijk te voorkomen is als je er gevoelig voor bent. Het is echter wél mogelijk om de symptomen te verlichten. Moet je binnenkort met de boot reizen en heb je eerder al wel eens zeeziekte ervaren? Je kunt je op dit avontuur voorbereiden dankzij de onderstaande tips die de ongemakken helpen verzachten.

Vóór het instappen 

Zelfbeheersing

  • Erover praten: eerst en vooral is het van essentieel belang dat je je niet blind staart op je zeeziekte er er niet constant aan loopt te denken. Het is beter om je stress een uitlaatklep te geven door je bezorgdheid te delen met anderen.
  • Stoom afblazen: aarzel niet om je de dag vóór je boottrip eens goed uit te leven door stevig te sporten: dit zal je angst verminderen en je gedachten verzetten.
  • Lichte maaltijden eten: bovendien is het absoluut noodzakelijk dat je licht eet voordat je aan boord gaat van een boot. Een te zware maag geeft al gauw aanleiding tot vrij ernstige misselijkheid, wat nooit een fijn gevoel is. Een bezoekje aan DOMINO’S PIZZAvóór je vertrek is dus niet raadzaam. Het is daarom sterk aangeraden om een ​​paar uur op voorhand een vetvrije maaltijd te nuttigen. Je moet echter zeker iets eten, want een lege maag kan even hinderlijk zijn als een te volle maag. Als je niet echt veel honger hebt, voorzie dan wat voedingsmiddelen die rijk zijn aan zetmeel, bijvoorbeeld granenrepen.
  • Ademen: als je toch voelt dat je gaat beginnen panikeren, dan moet je je gedachten even loslaten en je ademhaling onder controle brengen. Denk bijvoorbeeld aan de prachtvakantie die je te wachten staat en aan alle leuke dingen die je gepland hebt.

Medicamenten

Je kunt ook medicamenten nemen die je misselijkheid verlichten tijdens boottochtjes; antibraakmiddelen helpen bijvoorbeeld goed tegen elk type reisziekte. De meeste van deze producten kun je zelfs online bestellen, op websites als ARCOFARMA. Handig! Opdat deze medicamenten effectief zijn, moet je er wel aan denken om ze één uur voor het vertrek in te nemen.

Op de boot 

Een luchtje scheppen op het midden van de boot

Zeeziekte wordt meestal veroorzaakt door het op en neer gaan van de boot, wat veel sterker voelbaar is bij de voor-  en achtersteven. Wil je koste wat kost zeeziekte vermijden, maximaliseer dan je kansen door een centraal plekje op de boot uit te zoeken. Dit verzekert een maximale stabiliteit en zorgt ervoor dat je de deining zo min mogelijk voelt. Daarnaast is het belangrijk om een frisse luchtstroom in de buurt te hebben, om het risico op ongemak te verminderen. Je kunt je blik ook fixeren op een vast punt aan de horizon, om nog meer een gevoel van stabiliteit te creëren. Dit zorgt ervoor dat je je lichaam veel minder heen en weer voelt slingeren. Het spreekt voor zich dat je ook best uit de buurt blijf van slechte geuren, want deze verergeren de zeeziekte en gevoelens van misselijkheid.

Houd je lichaamstemperatuur in het oog

Aan boord van een boot doen zich meestal veelvuldige temperatuurswijzigingen voor. Denk er dus aan om jezelf goed te bedekken - zelfs als het goed weer is, om zonnebrand te voorkomen of te felle afkoeling van je lichaam tegen te gaan; de wind kan namelijk heel sterk zijn op een boot. Vergeet je regenjasjes en hoedjes van ZALANDO dus niet mee te nemen! Zeeziekte vermijden is dus mogelijk, als je bepaalde trucs in aanmerking neemt om stress te reduceren en het gevoel van het op en neer gaan van de boot te minimaliseren.