Als je beslist om met vakantie te gaan, moet je uiteraard gaan kiezen voor het transportmiddel dat je zult gebruikten. Dat kan de trein zijn, het vliegtuig, de boot, of zoals het voor de meesten het geval is, de eigen auto. Toch kijken sommigen met angst uit naar het moment van vertrek omdat ze lijden aan reisziekte en dat kan al snel erg vervelend zijn, vooral als het traject naar de gekozen vakantieplaats erg lang is.

Is het mogelijk om reisziekte te voorkomen?

Let op je voeding

Er bestaan enkele trucjes die reisziekte kunnen verlichten zoals, bijvoorbeeld licht te eten voor het vertrek en absoluut vette of te gesuikerde gerechten te vermijden, maar natuurlijk ook alcohol. Toch moet je absoluut een minimum eten want met een lege maag zal de reisziekte niet alleen sneller maar ook harder toeslaan.

Autoziekte

  • Kies je plaats strategisch. Als je aan wagenziekte lijdt, moet je vermijden achterin te gaan zitten, want dat verhoogt sterk het gevoel van misselijkheid. Het is dus beter naast de bestuurder plaats te nemen. Licht de chauffeur bovendien in over je ziekte want hij of zij moet zo rustig mogelijk rijden om stoten en schokken te vermijden, geen te scherpe trajectwijzigingen te maken of te agressief remmen.
  • Regel de temperatuur. Aarzel niet om zodra je in de auto zit regelmatig het raampje te openen om een continu vleugje verse lucht te hebben, wat hoofdpijn en misselijkheid vermijdt. Als je ’s winters reist, zet je de chauffage niet te hoog omdat dit je ziektegevoel alleen maar verergert. Denk eraan regelmatig te drinken en ook de benen even te strekken tijdens regelmatige pauzes op je vakantietraject.

Hoe kun je de symptomen verminderen?

Focus niet op de symptomen

Toch mag je je niet focussen op de gevoelens die zich aan je opdringen tijdens je reis in de auto, de boot of het vliegtuig, want als je alleen daaraan denkt, wordt het alleen maar erger. Je kunt je fixeren op een punt aan de horizon wat je een visueel ankerpunt geeft, wat misselijkheid voorkomt. Als dat niet helpt, mag je niet bang zijn om je enkele minuten neer te leggen met gesloten ogen.

Medicatie

Als je reisziekte hebt, en dat een echt probleem is van bij het begin van de reis, kan je altijd naar de dokter of naar de apotheker gaan om een medicament te vragen dat de symptomen van de reisziekte kan vermijden of verlichten. Om deze medicatie te laten werken is het absoluut noodzakelijk de gebruiksaanwijzing te volgen en ze in te nemen VÓÓR het vertrek, want als je ze pas inneemt nadat de ellende al begonnen is, hebben ze geen enkel effect meer.

Maak je geest leeg

Als je aan reisziekte lijdt, kun je uiteraard beter niet lezen of in de buurt van vervelende geluidsbronnen komen. Je kunt je voorzien van oordopjes om het omgevingsgeluid te verminderen en zo makkelijker je geest leeg te maken. Je kunt dan beter denken aan aangename dingen zoals aan wat je wilt doen zo gauw je aankomt in je vakantieplaats. Reisziekte kan zowel volwassenen als kinderen treffen, maar je kunt er wel degelijk wat tegen doen!