Op een brunch tref je de lekkerste gerechtjes en drankjes van zowel het ontbijt als het middagmaal aan. ‘Brunch’ is dan ook niet zomaar een samentrekking van de Engelse woorden breakfast en lunch. Het fenomeen is naar ons overgewaaid uit Amerika. Ben je op zoek naar een originele maaltijd met familie of vrienden? Organiseer dan eens een brunch!

De praktische kant

Om van je brunch een daverend succes te maken, volg je best enkele regeltjes. Zo is onder meer de versiering van groot belang om er een gezellige middag van te maken.

Hoe en wanneer?

Brunchen doe je tussen het einde van de ochtend en het begin van de namiddag. 11.00 uur is een mooi uur om te starten. Wat een brunch zo gezellig maakt, is dat het allemaal wat op een buffet lijkt. Iedereen kan naar hartenlust kiezen uit hartige en zoete lekkernijen. Alleen al daardoor verschilt een brunch zo van een klassieke maaltijd.

Welke decoratie?

Ga de landelijke toer op: verse bloemen, hooi en warme kleuren maken de tafel af. Profiteer zeker nog van die laatste mooie dagen en eet gezellig in de tuin. Met een ronde tafel scoor je gegarandeerd. Als alternatief kun je kiezen voor een buffettafel met grote borden die het gevoel van delen en samenhorigheid versterken. Zo kan elke gast op eigen tempo kiezen hoeveel hij of zij eet.

Zoet vs. zout

Een exacte samenstelling van een brunch bestaat niet. Je bepaalt helemaal zelf hoeveel zoute en hoeveel zoete gerechten je serveert.

De br van breakfast

Voor het ontbijt-gedeelte voorzie je naast ontbijtkoeken ook mini-pancakes of kleine pannenkoekjes die je zowel zoet als hartig kunt maken. Zorg wel voor karamel, esdoornsiroop, rode vruchten, confituur en honing (voor zoet) en voor pindakaas, kaas, ham en andere fijne vleeswaren (voor hartig). De rest laat je over aan je gasten. Voor de perfecte kleine pannenkoekjes of mini-pancakes bestaan er trouwens speciale toestellen. Je vindt ze tegen een schappelijke prijs bij COLLISHOP! Een brunch is ook de perfecte gelegenheid om klassiekers zoals bosbessenmuffins of wentelteefjes van onder het stof te halen. Voorzie zeker ook wat fruit: maak fruitsla of fruitspiesjes. Dat zorgt voor kleur en frisheid aan tafel. Zet ook enkele typische ochtenddrankjes klaar: thee, koffie, warme chocolademelk met karamel of, als het wat exotischer mag, een ananas-sinaassmoothie. Heel eenvoudig en boordevol vitamines!

De unch van lunch

Voor het lunch-gedeelte is brood onontbeerlijk. Hetzelfde geldt trouwens voor pannenkoeken. Je kunt zowel hartige als zoete pannenkoeken bakken. Natuurlijk kunnen smaken heel erg verschillen. Voorzie daarom verschillende soorten brood, zoals meergranenbrood, maanzaadbrood, kaasbrood of vijgenbrood. Ook eieren kun je niet achterwege laten tijdens een brunch. Helemaal zoals de Amerikaanse traditie het voorschrijft! Een spiegeleitje of een roerbakei, met of zonder kaas, groenten of in bacon gewentelde worstjes. Wat het hartige voor het overige betreft, is er geen vaste opbouw. Ter inspiratie: ga voor toastjes met zalm of warme geitenkaas, bak een hartige quiche of bladerdeegrolletjes met ham en kaas of bereid hapjes in een glaasje. Als je trouwens overweegt om voorverwarmde borden te gebruiken, investeer dan in een bordenwarmer, beschikbaar bij KRËFEL. Je kunt de temperatuur afstemmen op de gerechten. Levering is gratis. Voor het toestel zelf reken je best op € 49,98 – een echte investering in kwaliteit voor de toekomst. Geef je brunch een feestelijke toets: serveer een Mimosa, een mix van champagne en sinaasappelsap en dé klassieker onder de brunchcocktails. Je kunt ook verse gazpacho serveren, of een alcoholische koffie na het eten als digestif. Je ziet het, een brunch voorbereiden hoeft echt niet moeilijk te zijn. Alle benodigdheden vind je bij CARREFOUR. Verwacht je een behoorlijk aantal tafelgasten? Vraag hen dan om zelf ook een zoet of hartig gerechtje mee te brengen, zo is er zeker voor elk wat wils!