Nu de sociale netwerken op hun hoogtepunt staan, overspoelen vakantiefoto’s van allerlei soort de sites. Maar bovendien is foto’s maken een geweldig idee om je mooie momenten in het buitenland te vereeuwigen… Of het nu met een fototoestel is of met je smartphone, hoe maak je magnifieke foto’s? Liefhebbers zoals we zijn van snuisterijen en souvenirs, geven we je hier enkele raadgevingen voor geslaagde foto’s!

 ‘Hoe?’ De juiste uitrusting kiezen

  • Digitaal fototoestel
Wat de kwaliteit betreft bestaat er geen twijfel! Een fototoestel geeft je een kwaliteit en een opnamesnelheid die veel hoger liggen dan met de smartphone. Klein minpunt: het is vrij groot en weegt aan het eind van de dag door op je schouder!
  • Smartphone
Het voordeel van de smartphone is dat je hem altijd bij je hebt. Makkelijk dus om hem tevoorschijn te toveren om dat unieke maar onvoorziene moment vast te leggen. Bovendien, en dit is voor de fanatici van de sociale netwerken, kan je je foto’s meteen op het net plaatsen!
  • Wegwerptoestel
Iedereen dacht dat het voltooid verleden tijd was, maar het is er nog altijd!  De reden waarom het zo in de smaak valt, is vooral de uiterst betaalbare prijs (vanaf € 5 of € 10 voor een waterproof), maar ook dankzij de ‘old school feeling’ dat het oproept. Anderzijds kan je slechts enkele kiekjes maken, opgelet dus voor fouten! Aan jou dus de keuze: kies je voor kwaliteit, handigheid, of voor het traditionele? …

Pas je aan en maak betere foto’s

  • Neem je tijd
Je hebt dikwijls de neiging om snel-snel een fotootje te maken van een gekend monument of een toeristische plaats zonder je tijd te nemen om een originele hoek of een leuk detail uit te zoeken. Aarzel niet om je te bukken of om op een hoogte te gaan staan om een mooie foto te maken, daarna laat je je verbeelding de rest doen.
  • Denk aan de regel van drie
Het belangrijkste is te beslissen wat je vooraan in de foto wilt hebben. Daarna verdeel je de foto in 3 gelijke delen (horizontaal en verticaal) en plaats je het gekozen onderwerp op een kruising van één van deze gedeelten. Je zult merken dat het resultaat veel meer esthetiek verleent aan je foto.

 ‘Wanneer?’ Het goede moment kiezen 

 De ‘blauwe uren’

Het is een gouden regel om je fototoestel niet boven te halen als de zon op haar hoogst staat, er zijn dan minder schaduwen en je foto’s kunnen hieronder lijden. De blauwe uren worden door artiesten het meest geliefd omdat er dan vele blauwtinten voorkomen die karakter geven aan de foto’s. Ze zijn er vóór het opkomen of na het ondergaan van de zon. Opgelet: dit speciale moment duurt slechts een tiental minuten.

De ‘gouden uren’

Zoals de vorige, vallen ook deze gouden uren erg in de smaak van fotografen in de dop. De warme kleuren, een mooie mengeling van rood en oranje, kleuren de hemel en verlevendigen je foto’s. Ze komen voor kort na het opgaan van de zon en net voor het ondergaan van de zon.

 ‘Waar? Nieuwe wegen bewandelen

Bekijk het eens goed

Want het zijn altijd dezelfde foto’s… vleugels van vliegtuigen, gastronomische gerechten, voeten op het strand… We hebben allemaal wel eens een van die foto’s genomen en er zijn er zoveel dat je nooit je eigen kiekje zou terugvinden in de massa! Reden te meer om af te wijken van de betreden paden en een absoluut originele foto te nemen die je zal doen terugdenken aan je eigen ervaring. Je zult trots kunnen zijn op een unieke foto die alleen bij jou te vinden is.

Met de hulp van de plaatselijke bevolking

Aarzel niet om de plaatselijke bevolking raad te vragen als je op zoek bent naar foto’s die natuurlijkheid en originaliteit uitstralen. Zij kennen beter dan wie dan ook de atypische plaatsen die onbekend zijn bij toeristen. De meest verbluffende foto’s zijn deze die een nieuwe kijk geven op het land. Je bent nu klaar om mooie foto’s mee terug te brengen van de reizen. Aarzel niet om ze te retoucheren met een PC of om er een filter op te gebruiken. Soms verfraaien en verdiepen deze de kleuren. Vergeet tot slot niet om voor het vertrek je batterij op te laden, het zou al te jammer zijn dat onvergetelijke schot te moeten missen.