Dit kleurrijke dessert doet iedereen watertanden, sinds het enkele jaren geleden erg trendy werd - en ook bleef. Maar hoe maak je thuis zelf cupcakes? Geen paniek, dit vertellen we u!

Het abc van de cupcake

Eerst en vooral vertellen wij u wat meer over dit oog- en tongstrelende cakeje en laten we u weten wat u nodig hebt om het te maken.

Maar waar komt de cupcake vandaan?

Een cupcake is een klein cakeje, een beetje als een muffin die versierd is met glazuur van opgeklopte crème au beurre. Geloof het of niet, maar de cupcaketrend komt rechtstreeks uit de Verenigde Staten! Kleurrijk, zoet, gedecoreerd: met deze troeven verleidt het cakeje zowel jong als oud. Het is daarnaast ook nog eens heel makkelijk zelf te bakken. De basis van de cupcake is inderdaad heel eenvoudig: het cakeje bevat slechts boter, suiker, bloem en eieren. Dit kleine gebakje is ideaal als tussendoortje of voor op een verjaardagsfeestje, maar let op: het bevat best wel veel calorieën!

Benodigdheden

Dus ja, de cupcake is niet zomaar een gebakje. U zult zich enkele basisbenodigdheden moeten aanschaffen. Maar maak u geen zorgen, dit is allemaal gemakkelijk te vinden. Om een cupcake te maken, hebt u ten eerste een siliconen cupcakebakvorm of papieren wegwerpvormpjes nodig. Voor al deze accessoires kunt u op DealExtreme terecht, waar u een ruim aanbod zal vinden tegen scherpe prijzen. Voor het glazuur vervolgens, gebruiken we een spuitzak. Tot slot hebt u nog wat ingrediënten nodig om uw cupcake te decoreren, zoals voedingskleurstoffen, (gekleurde) hagelslag en kleine suikerballetjes of -pareltjes. Deze ingrediënten zijn allemaal makkelijk te verkrijgen, u vindt ze over het algemeen terug in de bakafdeling van Delhaize-supermarkten.

Een culinaire bloemlezing

Nu u alles hebt, aan de slag! Stel uw eigen cupcake samen zoals u wil en wees creatief.

De cupcake van 100% chocolade

Voor zes chocoladecupcakes, begint u met 80 g boter en 100 g zwarte chocolade te laten smelten in de microgolfoven. Meng ondertussen 70 g suiker met twee eieren tot u een witachtig mengsel verkrijgt. Voeg de vooraf gesmolte boter en de chocolade toe en meng, in een andere kom, 120 g bloem met een snuifje zout en een theelepel bakpoeder, voordat u het aan het vorige mengsel toevoegt. Zodra het deeg vloeibaar en glad is, kunt u het in uw cupcakevorm doen. Bak de cakejes gedurende 25 minuten op 180 °C en laat ze daarna afkoelen. Ondertussen kunt u zich aan het glazuur wijden: klop 100 g zachte boter en 200 g poedersuiker en cacaopoeder op met een garde of mixer. Op Krefel vindt u trouwens elektrische mixers aan erg betaalbare prijzen. Na een paar minuten kunt u eventueel wat melk toevoegen als de consistentie te dik is. Vul de spuitzak met de crème en versier de cupcakes naar hartenlust, en besprenkel de crème met kleurrijke hagelslag!

Zin in aardbeien?

Voor een cupcake met aardbeiensmaak, hebt u eerst en vooral een tiental in kleine blokjes gesneden aardbeien nodig; zet deze apart. Klop vervolgens in een kom 4 eiwitten stijf en voeg, wanneer u een mousseachtige consistente verkregen hebt, 100 g suiker, 60 g amandelmeel, 60 g bloem en 70 g gesmolten boter toe. Nadat u alles gemengd hebt, voegt u de in blokjes gesneden aardbeien toe en het deeg is klaar! U hoeft nu alleen maar het deeg in uw cupcakevorm te doen en de cakejes gedurende ongeveer twintig minuten op 180 °C te bakken. Het glazuur kan heel wat eenvoudiger dan opgeklopte crème au beurre. Doe  één eiwit, 250 g poedersuiker en wat voedingskleurstof in een kom, klop het mensgel en doe het in een spuitzak met gegroefd mondje om uw cupcakes te decoreren. U kunt ook aardbeien en suikerparels toevoegen. U hebt nu geen enkel excuus meer om niet zelf uw cupcakes te maken. Geniet ervan! Laat uw fantasie de vrije loop en waag u ook aan hartige cupcakes, ideaal als hapjes bij de aperitief en om uw gasten te imponeren!