Denk je soms weleens terug aan die lekkere confituur die je oma vroeger maakte, maar weet je niet hoe je er zelf aan moet beginnen? En dacht je dat confituur alleen goed was voor ’s morgens op de boterham? In dit artikel ontdek je hoe je helemaal zelf de lekkerste confituur maakt en wat je er allemaal mee kan doen. Hou je vooral niet in en ga zelf op zoek naar gewaagde combinaties. Doe wat je lekker vindt!

Het geheim achter zelfgemaakte confituur

Heb je de uitdaging om zelf confituur te maken nog niet aangedurfd? Het is nochtans erg eenvoudig. Elke fruitsoort kan dienen en verder laat je gewoon je verbeelding de vrije loop. Het beste kies je natuurlijk wel voor seizoensfruit. In seizoensfruit zit meer smaak.

Wat heb je zeker nodig?

Om confituur te maken heb je alleen seizoensfruit, suiker en een beetje citroensap nodig. Gebruik een koperen kookpot: koper verdeelt de warmte gelijkmatig over de bereiding. Hou een spatel binnen handbereik om de bereiding regelmatig om te roeren. Zo vermijd je dat de boel overkookt of dat de vruchten aan de bodem gaan kleven. Alles wat je nodig hebt, vind je bij COLLISHOP. Een geslaagde confituur maken is vooral een kwestie van de juiste kookomstandigheden en de juiste hoeveelheden. Belangrijk: blijf de hele tijd bij je pruttelende kookpot staan en vergeet niet om regelmatig te roeren!

Universeel recept

Heb je gekozen met welk fruit je wil werken? Verwijder het steeltje en pel de vruchten. Snij het fruit vervolgens in redelijk grote stukken, zoals je het zelf wil. Laat de stukken een nachtje marineren in suiker. De hoeveelheid suiker hangt af van hoe zuur het fruit is. Voor 1 kg fruit heb je 500 tot 750 g suiker nodig. Voeg een beetje citroensap toe om een mooi kleurtje te behouden. Breng het mengsel aan de kook en laat 20 tot 45 minuten op een hoog vuur pruttelen. Hoe sneller het kookt, hoe meer het fruit zijn smaak zal behouden. De kooktijd hangt af van de hoeveelheid pectine in het fruit. Verwijder het schuim tijdens het koken niet, want daarin zit juist de pectine die de confituur hard laat worden. Roer regelmatig om en dek de pot nooit af, anders kookt de bereiding over. Hoe weet je nu of de confituur klaar is? Wel, giet een beetje in een koud bord en kijk goed. Blijft de massa bol en wordt ze hard? Dan is de confituur klaar! Als de confituur zich over het bord verspreidt, laat je alles nog wat verder koken.

Meng smaken en laat je verbazen

Confituur kun je niet alleen op je boterham eten. Dat is natuurlijk de meest traditionele optie, maar er zijn nog zo veel andere mogelijkheden. Probeer eens een combinatie van zoet en zout, een fenomeen dat wel vaker opduikt in een restaurant. Alles mag, niets moet. Het draait allemaal om wat jij lekker vindt. Doe dat bovendien op het ritme van de seizoenen; je seizoensgebonden inkopen doe je dan bij CIRKLE.

Een klassieker: de rolcake met confituur

Kinderen smullen hun buikje rond met deze rolcake en het is nog eenvoudig te maken ook. Meng 4 eierdooiers met 100 g suiker tot het mengsel wit wordt. Voeg dan beetje bij beetje 100 g gezeefde bloem toe. In een aparte kom klop je 3 eiwitten tot sneeuw. Voeg dit bij het eerste mengsel. Verwarm de oven voor op 210 °C. Verspreid het deeg over een ovenplaat met bakpapier. Stop dit 10 minuten in de oven en laat dan enkele uren rusten op een koele plaats. Neem daarna de ovenplaat en smeer je favoriete zelfgemaakte confituur op het deeg. Rol de cake op en serveer. Smakelijk!

Ga voor zoet en zout

Wanneer je zelf op zoek gaat naar combinaties, onthoud dan dit: er bestaan geen regels, zet je verbeelding aan het werk. Uienconfituur is heerlijk in combinatie met rillette, foie gras of wild. Of ga voor een kaasschotel met vijgen-, kersen- of abrikozenconfituur. Speel met kleuren en smaken om naast de smaakpappillen ook de ogen van je gasten te verwennen. Heb je geen tijd om zelf confituur te maken, dan vind je een heerlijk assortiment bij CARREFOUR. Nu ken je het geheim van een geslaagde confituur. Het is dus geen tovenarij, je moet alleen wat bij de pinken blijven tijdens het koken. Voortaan bedenk je zelf de lekkerste combinaties met confituur waar het hele gezin, groot en klein, gegarandeerd van zal smullen.