« Een plus een is twee, twee plus twee is vier…». Kinderen dreunen het versje op of maken er een liedje van en leren al spelenderwijs rekenen. Tegenwoordig kan je ook op veel andere manieren leren rekenen: gezelschapsspelletjes, logicaspellen, bouwspellen, … Je vindt ongetwijfeld een methode die past bij jouw kind en die de interesse van je kind opwekt.

Vanaf welke leeftijd?

Vanaf de kleuterklas

Kleine kinderen hebben hersenen zoals sponzen. Probleemloos onthouden ze alles wat hen wordt aangeleerd als ze het maar vaak genoeg horen. Precies daarom kan je ze al heel vroeg zin doen krijgen om te rekenen. Vanaf de kleuterklas, zeg maar. En het kan ook gewoon in het dagdagelijkse leven.

De hele schoolcarrière lang

Allereerst denk je er best aan altijd op een positieve manier te spreken over alles wat met rekenen te maken heeft. Eerst creëer je dus een leuke sfeer die hen zin doet krijgen om eraan te beginnen. Logisch. Kinderen vertrekken vanuit hun ervaringen. Als ze zien dat hun omgeving interesse heeft, open staat en rekenen als zinvol en belangrijk beschouwt, dan vinden ze het leuker om het te leren.

Spelletjes: de leukste manier om goesting te geven

Een onverbiddelijke logica

« Een vader en een zoon zijn samen 36 jaar oud. Als de vader 30 jaar ouder is dan de zoon, hoe oud is dan de zoon? ». Dan is de zoon drie jaar oud. Juist! Leuk toch? En zo’n raadseltjes helpen bij het leren rekenen. Kinderen breken zich graag het hoofd over zulke vraagstukjes en laten aan hun vriendjes graag zien hoe vindingrijk en slim ze zijn. Ook sudokupuzzels kunnen op een leuke manier kinderen stimuleren om na te denken. Ze leren logisch redeneren en natuurlijk mag je kind best een beetje trots zijn als het de puzzel helemaal opgelost heeft.

Bouwen en leren

Leren rekenen is gemakkelijk als men het koppelt aan bouwplezier. Puzzels bijvoorbeeld zijn een perfect hulpmiddel om al spelend te leren tellen en ze vragen ook flink wat concentratie. Kleine puzzels met enkele stukjes of reuzenpuzzels met meer dan 1500 stukken, bij FNAC vind je ze allemaal. Hetzelfde geldt voor LEGO-blokjes die op hun beurt als hulpmiddel kunnen dienen om te leren tellen.

Denkoefeningen

Van een spelletje OXO of Vier op een Rij tot een partijtje schaak. Elk spelletje heeft zijn eigen moeilijkheidsgraad, maar het principe blijft hetzelfde: vooruitdenken en je strategie bedenken om de overwinning binnen te halen. Vier op een Rij kan je beschouwen als een toegankelijke vorm van het schaakspel. De schijfjes hebben dezelfde functie, namelijk een lijn van vier vormen. Al deze spelletjes vind je bij Collishop, net zoals de borden om schaak te spelen. En zo kan uw kleine genie zijn hersenen trainen, op een strategische manier leren denken én zijn rekenvaardigheden versterken. Start je liever met gemakkelijkere oefeningen? Kies dan voor « BrainBox : My First Maths » van Mediamarkt, een leerrijk en leuk spel opgebouwd rond vragen en beelden.

Leraar in het dagelijkse leven

Zelfs tijdens de boodschappen

Ook tijdens de wekelijkse boodschappenronde heb je genoeg aanknopingspunten om je kind te laten rekenen. Zo zoek je bijvoorbeeld samen het product uit met de beste prijs-kwaliteitverhouding. Wil je kind graag een cadeautje, een boekje of een spelconsole? Als je hem leert zijn zakgeld te sparen zal hij vast en zeker zijn centjes regelmatig tellen om te zien hoe ver hij al staat. En ook dat is weer een leerrijke oefening natuurlijk.

Samen eten aan tafel

Wil je van een etentje een gezellig samenzijn maken? Haal dan na het eten het monopoliespel boven of het kaartspel want kinderen vinden niks leukers dan allemaal samen gezellig een spelletje spelen. Een kaartspel zoals Uno is perfect want daarbij moet je op een strategische manier met cijfers omgaan. Met de de neefjes en nichtjes erbij wordt het natuurlijk nog spannender. Ben je op zoek naar een boeiend én leerrijk kerstcadeau? Kies dan een leuk spel dat je kind zin geeft om te rekenen. Want als je hem de liefde voor de cijfers meegeeft, draagt hij daar zijn hele leven de vruchten van.