Over smaken en kleuren valt niet te discussiëren … Toch wordt er, naargelang het land en de cultuur, volop over geredetwist! Inderdaad, de betekenis kan soms verschillen (net als die van handgebaren trouwens) en kan op verschillende manieren worden geïnterpreteerd. Daar waar wit bijvoorbeeld bij ons zuiverheid symboliseert, symboliseert deze kleur in bepaalde oosterse landen de dood. Het is daarom belangtijk om op te letten wat je draagt en niet in de problemen komt.

Rood: rood alarm!

In oosterse culturen wordt rood geassocieerd met kans en geluk. De oorsprong kan worden gevonden in de Chinese legende van de « nian »-, een dier dat bij het begin van de lente mensen at. Rood was de enige kleur die het dier bang maakte en werd zo de kleur van de kans. In India symboliseert het ook zuiverheid en vrouwen dragen deze kleur daarom op hun huwelijksdag. In Rusland tenslotte, betekent staat dit woord niet alleen voor de kleur zelf, maar is rood (« krasni » in het Russisch) ook het woord voor schoonheid, vooral waar het dat befaamde plein vóór het Kremlin betreft. Rood is dus over het algemeen een positieve kleur. Maar opgelet, er zijn twee uitzonderingen! In de Hebreeuwse traditie is het de kleur van de zonde, terwijl het voor de Zuid-Afrikaan rouw symboliseert.

Oranje: opgelet hoe je je kleedt

In Europa wordt oranje beschouwd als een schitterende, warme, kleur, en voor de Hindoes is het zelfs een heilige kleur omdat het de kleur van saffraan is. De negatieve aspecten van oranje liggen vooral op het politieke vlak. Inderdaad, in Ierland is dit de kleur van het protestantisme (en dus het symbool van de oude problemen) en erger nog, in Ukraine is dit het symbool van president Loutchenko en zijn revolutie. Een kleine raad: als men zich in de Afrikaanse savanne waagt, draag je best kleuren zoals fel oranje om in de achtergrond op te gaan en de aandacht van de wilde dieren niet op je te trekken.

Blauw: laat niemand blauw uitslaan van woede

Behalve dat blauw de mannelijke kant vertegenwoordigt, is het in Europa ook een rustgevende kleur! Het beste nieuws echter komt uit China waar blauw symbool staat voor onsterfelijkheid. Opgelet dat men niet teveel de blauwe bloem speelt… want in Iran is dit de kleur van de rouw. Bovendien beschouwden de Cherokee, een Noord-Amerikaanse stam, deze kleur als het symbool voor nederlaag en ongeluk. In China tenslotte, moet je weten dat verticale blauwe strepen geassocieerd worden met gekken.

Groen: groen betekent niet altijd toelating om door te gaan

De positieve aspecten van groen zijn vooral terug te vinden in de Keltische culturen zoals in Ierland en hun beroemde klavertje. Daar is het niet enkel een symbool van ambitie, maar ook van het katholicisme. Maar er zijn ook vele negatieve aspecten verbonden aan de kleur groen! Om te beginnen is het in de Verenigde Staten de kleur van de jaloezie. In China wordt het gelinkt aan liegen en wordt een groen hoofddeksel dragen er zelfs geassocieerd met ontrouw! In Frankrijk tenslotte brengt deze kleur sinds de 18e eeuw ongeluk aan theateracteurs omdat deze kleur vervaardigd werd uit arsenicum wat vergiftiging veroorzaakte.

Geel: waarom je je soms geel lacht

In het oosten is het de kleur van het enthousiasme en het optimisme. In Azië is het zelfs de koninklijke kleur die kracht en moed voorstelt. Terwijl geel in Egypte de kleur van de rouw symboliseert, staat het in China voor erotiek en pornografie. Vermijd daarom geel te dragen in de straten van China! Tenslotte: in moslimlanden waar vrouwen een sluier dragen, is het altijd best een neutrale en niet opvallende kleur te kiezen om niet op te vallen. Indien je nog meer  kleursymbolieken kent, aarzel dan niet om ze ons te laten weten in de commentaren.