Het Poppeneiland is ongetwijfeld de verschrikkelijkste, vreemdste en meest schrikaanjagende plaats in Mexico. Het wordt zo genoemd omdat overal op dit kleine stukje land duizenden poppen zijn opgehangen, gescheurd, gerangschikt volgend de graad van verval. Je moet toegeven dat het schrikwekkend is om zien.

Waar vind je Poppeneiland?

Het eiland bevindt zich in Xochimilco, een moerasgebied ten zuiden van Mexico-stad, in het hart van een erg toeristisch kanalennetwerk. Het ‘Isla de las muñecas’ was oorspronkelijk een verlaten eiland, en de sfeer die er hangt is uiterst onrustwekkend. Sommigen laten zich niet afschrikken door de vreemde ambiance van het eiland dat vele nieuwsgierigen aantrekt en hierdoor een buitenissige toeristische attractie is geworden.

Een beetje geschiedenis

Het begon allemaal tijdens de jaren 1950. Don Julian Santana Barrera, waarover verder heel weinig is geweten, besliste om op zijn eentje op het eiland te gaan wonen. Bij zijn aankomst voelde hij een bepaalde aanwezigheid, de geest van een klein meisje dat verdronken was in de kanalen rond het eiland. Deze geest was volgens hem boos, en om haar te kalmeren, begon hij alle achtergelaten poppen die hij maar vond te verzamelen, en hing hij ze aan de muren van zijn hut en in de bomen. Don Julian Santana Barrera leefde gedurende veertig jaar als kluizenaar op een eiland waarvan niemand het bestaan vermoedde. Het was pas in de jaren 1990, toen de stad besliste om de moeraskanalen schoon te maken dat het werd ontdekt, en het was bijzonder angstaanjagend. Don Julian Santana Barrera werd verdronken teruggevonden op 17 april 2001 in het kanaal grenzend aan zijn eiland, vreemd genoeg op dezelfde plaats waar verondersteld werd dat het meisje de dood vond. Hij was 80 jaar geworden en had tot de laatste van zijn dagen alleen geleefd, in gezelschap van zijn poppen, vijftig jaar lang. Zij neef, Anastasio, benoemde zichzelf na de dood van zijn oom als bewaker van het eiland en ontvangt er sindsdien toeristen terwijl hij hen interessante en macabere anekdotes over het eiland en zijn oom vertelt.

Hoe kom je er?

Het eiland is door de moerassen moeilijk toegankelijk. Het ligt op 20 km van Mexico-City en kan alleen via de kanalen worden bereikt. Je moet erheen in een sloep of als je die vindt met een ‘trajineras’, een klein bootje dat typisch is voor de regio. Het traject tot het poppeneiland neemt bijna twee uur in beslag. Om dit unieke eiland te bezoeken moet je rechtstreeks contact opnemen met de schippers van de trajineras, want het komt in geen enkele catalogus van een toeristisch agentschap voor. Geef toe dat deze bestemming verre van gewoon is en niet valt onder de typische attracties. Ondertussen werd het eiland een waar succes. Het trekt twintig tot vijftig toeristen per dag gedurende de zomerperiode, wat veel is voor dit kleine eiland. Om deze macabere plaats te bezoeken, moet je rekenen op ongeveer 70 Euro voor de dag.