Ben je het beu om altijd hetzelfde te eten? We hebben allemaal weleens zin in iets nieuws op ons bord en voor de liefhebbers van de Japanse keuken blijft sushi de absolute nummer één. Natuurlijk kun je altijd iets via Takeaway.BE bestellen, maar je kunt zeker ook het heft in eigen handen nemen!

Een goede voorbereiding is goud waard

Om je eigen sushi te maken, moet je het nodige materiaal en de belangrijkste ingrediënten in huis hebben.

Het juiste materiaal

Sushi wordt traditioneel gerold met behulp van een gevlochten bamboematje. Beginnelingen vinden echter handige sushimakers bij MEDIA MARKT, al vanaf € 4,13! Er bestaan bovendien erg veel andere sushikits die je het leven makkelijk maken. Als je graag sushi op traditionele wijze wilt eten, kun je met stokjes of met je vingers eten, net zoals in Japan.

De belangrijkste ingrediënten

Hoewel sushi in Japan niet zo vaak gegeten wordt als je denkt, blijft het in onze ogen toch het symbolische gerecht voor dat land. Er zijn in Japan drie soorten sushi, maar de populairste is de maki sushi. Die wordt over het algemeen gemaakt van een gedroogd algenblad, rijst en rauwe vis (bv. zalm), aangevuld met groenten. Al deze ingrediënten vind je terug in de afdeling Wereldkeuken van CARREFOUR.

Sushirecepten

Het principe van goede maki sushi schuilt in de verschillende lagen van rijst, rauwe vis en groenten.

Maki sushi

Begin met de rijst te koken. Je wilt een kleverige textuur. Daarom meng je 500 g gekookte rijst doorheen een mengeling van 80 ml rijstazijn, 50 g suiker en een snuifje zout. Vervolgens leg je een gedroogd algenblad op het bamboematje en bedek je dat voor driekwart met een laag rijst van een centimeter dik. Op enkele centimeters van de rand leg je in de lengte wasabi en avocado, rauwe vis en komkommer, allemaal in reepjes gesneden. Maak de oppervlakte van het algenblad zonder rijst vochtig en rol de maki sushi op. Dit snij je in reepjes en klaar is Kees! Je kunt je sushi samenstellen zoals jij wilt: wortels, boontjes, garnalen, surimi of zelfs een Japanse omelet.

Fruitsushi

Waarom gooi je het eens niet over een andere boeg en maak je geen fruitsushi? Parfumeer de rijst met oranjebloesem of vanillebloesem, dat geeft de rijst een zoete smaak. De rest van het recept is kinderspel. Je neemt het recept voor maki sushi als basis, maar vervangt de groenten en vis door vruchten naar keuze. De zoetekauwen onder ons kunnen zelfs gesmolten chocolade toevoegen! Tip: als je sushi’s met verschillende smaken eet, eet dan een stukje gemarineerde gember tussendoor. Dat reinigt het smaakpalet in je mond!