Je komt aan in een vreemd land … Geen gebaren maken! Niet bewegen! Akkoord, dit is een beetje overdreven, maar desalniettemin! Culturen en gebaren verschillen van land tot land en sommige gebaren kunnen door de plaatselijke bevolking negatief worden opgevat. Om niemand voor het hoofd te stoten vind je hier enkele gebaren die je in bepaalde landen beter kunt vermijden.

Handgebaren: houdt de duim aan de hand

Het cijfer 5 maken

Dit betekent in Griekenland behalve misprijzen en een dreiging ook dat je een vloek uitspreekt (de Moutza) over die persoon en zijn familie en dit voor 5 generaties lang. Dit handgebaar maak je ook niet in Pakistan en wel om dezelfde redenen.

Handen op de heupen

Een goed raad aan de mannequins! In Indonesië betekent de handen op de heupen zetten dat je wilt vechten. Inderdaad, door de plaatselijke bevolking wordt deze pose gezien als een gevechtsstand … Absoluut te vermijden!

Twee vingers: twee vingers verwijderd van een heuse flater!

De ‘V’

De oorsprong is te vinden tijdens de honderdjarige oorlog. De Engelse boogschutters maakten dit gebaar na een overwinning om hun vijanden te beschimpen. Als één van hen werd gevangengenomen, werden hem zijn twee vingers afgesneden zodat hij nooit nog een boog kon trekken. Sindsdien is dit gebaar een belediging in Groot-Brittannië, maar ook in Australië, net zoals de middenvinger opsteken.

Het beruchte ‘Ik heb je neus gestolen’

Wie heeft dit nooit gespeeld met zijn kleine neefje? Je moet wel weten dat, als je dit in Turkije doet, je eigenlijk zegt dat de andere naar de maan kan lopen... Vermijd dus de neus van je vrienden te stelen, geef ze wat ruimte om te ademen …

De vingers kruisen

‘Ik houd mijn vingers voor je gekruist!’ Voor ons is het een veel voorkomend en sympathiek gebaar, in Vietnam echter is het iets helemaal anders! Met dit gebaar stel je de intieme delen van de vrouw voor… Als je dus denkt dat je je vriendin al het beste wenst, zou die je wel eens heel scheef kunnen aankijken.

Een nul vormen

In Europa, en meer bepaald onder duikers betekent dit gebaar 0 dat alles naar wens gaat (wat op zich al een paradox is) … Maar dat is niet zo in andere landen. In Brazilië gaat lang niet alles goed als je dit gebaar maakt. Je beledigt de andere partij door hem een ‘lul’, te noemen, zo eenvoudig is dat … Erger nog! In Tunesië wordt dit gebaar geïnterpreteerd als een doodsbedreiging!

Het teken van de rockers

Fan van rock & roll? Dan heb je vast al het teken van de hoorns gemaakt met je handen. Opgelet, want in Spanje, Italië en zelfs in Colombia betekent hoorns hebben bedrogen worden door je wederhelft. Plaats dus alles in de juiste context! Wij houden het voor tijdens een Rolling Stones concert!

Met één vinger: De vinger op de wond leggen

De ‘kom eens hier’

Dit kunnen we echt wel begrijpen! In de Filippijnen ben je echt wel de pineut als je iemand met je wijsvinger naar je toe durft te roepen… Het is een teken dat in heel slechte aarde valt voor wat beleefdheid betreft en je kan er zelfs voor worden gearresteerd… want zo roep je alleen een hond.

De duim in de lucht

Lift je graag? Doe het niet in Iran! De duim opsteken in de lucht is in Iran het equivalent van de opgestoken middenvinger in Europa. Duimen is niet altijd goed voor je toekomst! Er zijn nog wel meer tekens die je moet vermijden, vraag dus om extra inlichtingen voor je vertrekt, en geef je bestemming goed op! We hopen dat je deze raadgevingen onthoudt en je ze op je duimpje kent! Het zou jammer zijn dat je in verkeerde handen terecht komt omwille van een ongelukkig gebaar…