De vooravond van Allerheiligen is Halloween, het ideale feest om je rillingen te bezorgen, je te verkleden, tonnen snoep te eten (mjam!) en het gezellig te maken samen met vrienden. Maar daar blijft het niet bij … Je kunt ook reizen naar de meest schrikaanjagende plaatsen … Europa staat bekend om zijn kastelen die tot ruïnes vervielen, om haar legendes over spoken… verlaten dorpen, en is dus de gedroomde bestemming om dit zo speciale feest te vieren. Maar waar precies kun je nu het meest huiveren?

Steden waar de Halloween-geesten rondwaren

De schrikwekkende tradities van Edinburgh

Beroemd om haar autodafe van heksen, het plunderen van graven en alle mogelijke festivals, is Edinburgh ongetwijfeld de ultieme stad om er Halloween door te brengen. De stad biedt verschillende activiteiten aan:
  • Het festival van Samhuinn
Gratis evenement. Dit festival is een obsessief spektakel over de nederlaag van koning zomer in de strijd met koning winter. De stoet wordt begeleid door levende taferelen, muziek en vuur en gaat door de straten van Edinburgh, van het kasteel tot aan Parliament Place.
  • Ghost Tours
Ben je gefascineerd door schrikwekkende geesten? De spooktours van Edinburgh zijn de beste manier om de spookhoofdstad van Europa te verkennen.

De spookstad van Pripiat

Pripiat is een verlaten stadje op zo’n 2 km van Tsjernobyl in Ukraine en ademt een ware horrorfilmsfeer uit. De bewoners werden na de nucleaire ramp geëvacueerd, maar je kunt haar nu bezoeken met gespecialiseerde toeristische diensten op voorwaarde dat je volwassen bent en je de toelating hebt gekregen van de regering van Ukraine.

De meest angstaanjagende kerkhoven van Europa

De catacomben van Parijs

Wie Parijs zegt, denkt Eiffeltoren, duizenden schitterende lichtjes en verliefde koppeltjes. Onder de Franse hoofdstad ligt echter nog een stad die bestaat uit een reeks tunnels, een echt ongelooflijk doolhof: de Catacomben! Hier liggen, zo wordt verteld, de stoffelijke overschotten van talrijke personaliteiten zoals Jean de la Fontaine, Danton, Charles Perrault, Robespierre… Het wordt dikwijls de meest beangstigende plek op de wereld genoemd en is gevuld met miljoenen gestapelde beenderen van mensen. 6 miljoen skeletten werden er aan het einde van de 18e eeuw bij het opruimen van de Parijse kerkhoven verzameld. Wij zagen er geen been in om het te bezoeken! Geopend voor het publiek van dinsdag tot zondag, van 10 tot 20 uur, vanaf € 8

Een kerkhof uit 11 lagen in Praag

In levenden lijve…. en ook daarna? Kerkhoven zijn nu niet bepaald de aangenaamste plaatsen om te bezoeken … Wat dacht je dan van het kerkhof van Praag? Het dateert uit 1478, en werd zo dikwijls hergebruikt dat het 11 lagen boven elkaar vol graven telt, of zo’n 100.000 begraven personen. Hier wandelen bezorgt je gewoon kippenvel …

Bloedstollende kasteelruïnes

Dunluce Castle in Ierland

Het werd gebouwd in de 14e eeuw, hoog op een klif boven de oceaan en op die manier genoot Dunluce Castle de faam onneembaar te zijn. Helaas was het een storm in 1639 die het kasteel te machtig werd. Nu staan er nog enkele wallen recht en je kunt het zowel langs buiten als langs binnen bezoeken, samen met de grot onder de klif waar zich toentertijd schepen verborgen hielden…. Je moet ook nog weten dat het kasteel diende als filmset voor ‘Game of Thrones’ en ‘Narnia’.

Het Poenari-kasteel in Roemenië

Op bezoek bij Dracula! Als je jezelf schrik wilt aanjagen, is er geen betere plaats dan dit kasteel, dat genesteld ligt in de hoogten van de Karpaten. Verloren in de mist tussen realiteit en fictie, is dit de plaats waar de bloeddorstige Vlad Tepes zou hebben geleefd, die de inspiratie opleverde voor Dracula, de beroemdste vampier ooit. Het kasteel en het meer waarin zijn lijk na zijn dood zou zijn geworpen zijn een must voor de fans van Dracula en groeiden uit tot een waar pelgrimsoord. Op de lokale markt bij de uitgang van het kasteel vind je gastronomische producten en vermommingen en accessoires voor vampiers, heksen en meer van dat fraais. Bepaalde van deze plaatsen zouden de filmset van een horrorfilm kunnen zijn…. En toch zijn deze plaatsen echt en maken ze ook de meest sceptische lui onder ons bang met Halloween. Als ook jíj afschrikwekkende plaatsen kent waar je Halloween kunt vieren, aarzel dan niet dit met ons te delen!