Je kunt net zo goed zeggen dat er in het buitenland alleen maar goed wordt gesproken over onze zuiderburen … Maar hoe leg je dan volgende clichés uit? En dat ze terzelfdertijd hun zeg willen doen over hun elegantie en romantiek? Er worden zóveel negatieve beelden opgehangen zonder dat ook maar iemand weet waarom precies. Je moet er ook rekening mee houden dat de meeste Fransen zich niet eens bewust zijn van deze clichés. Even een opsomming van deze clichés over de Fransen, waarbij we proberen uitleggen waar ze vandaan komen!

Hoe de vooroordelen over de Fransen verklaren?

1) Fransen zijn vuil.

Een eerste vooroordeel, en niet van de minste! Als men nu nog zegt dat de Fransen vuil zijn, dan is dit gedeeltelijk omdat in de tijden van Lodewijk XIV baden een uitzondering waren en geen deel uitmaakten van de gebruiken van de hogere standen. Toen Lodewijk XIV zijn eerste bad nam…. op 7-jarige leeftijd… werd de beschermende laag van zijn huid gewassen en werd hij snipverkouden. Door het onbegrip van de mensen werd er daarom geloofd dat wassen slecht was voor de gezondheid, en dus waste niemand zich nog. Hetzelfde geldt voor de opmaak. Als dat al gebeurde, dan deed men dit met verse boter, en om de slechte geurtjes te verbergen werd er niet bespaard op parfum. Je kan je dan ook inbeelden dat dit cliché ook het gevolg is van de netheid die in bepaalde openbare plaatsen in Frankrijk veel te wensen overlaat, zoals op de openbare weg. We verwijzen gewoon even naar de Parijse metro als voorbeeld.

2) De Fransen zijn humeurig en arrogant

Dames en heren, dit is ook zo’n typisch vooroordeel dat je te horen krijgt van toeristen in Frankrijk. Het cliché is wijdverbreid omdat een bezoek aan Frankrijk dikwijls begon via Parijs, een stad die ondanks haar schoonheid niet echt verwelkomend is. In Parijs werken toeristen op de zenuwen van de Parijzenaren die door het drukke leven in de hoofdstad de tijd niet hebben om zich met iemand anders dan zichzelf bezig te houden, en daar hebben ze hun handen al mee vol…

3) Fransen zijn vrekken.

Ze letten inderdaad op hun budget. Omdat ze zoveel van hun centen houden willen ze zich wel een pleziertje gunnen, maar dan zonder er veel voor te betalen. Bovendien wordt hen verweten dat ze geen tips achterlaten in restaurants en hotels. Ze vinden dat ze daar al genoeg voor betalen, dus waarom er nog een schepje (geld) bovenop gooien?

4) Fransen zijn lui.

Ja, dat is wat je dikwijls hoort over hun manier van werken. Dit cliché vindt haar oorsprong in het feit dat Fransen minder uren per week werken dan de gemiddelde Europeaan. Toch kun je best stellen dat deze luiheid niet echt is, want ondanks het feit dat ze minder uren kloppen, behoren de Fransen tot de productiefste volkeren van Europa!

5) Fransen scheren zich niet.

Dit is dus een vooroordeel dat al lang niet meer zou mogen bestaan. In werkelijkheid is de oorsprong van dit cliché het volgende: tijdens de tweede wereldoorlog hadden Franse vrouwen gewoon andere dingen om het hoofd dan hun benen te scheren. Overleven bijvoorbeeld.

6) De Fransen: baretten, matrozentrui, kikkerbillen, wijn, kaas en stokbrood.

Heb je dan zelf nog nooit dat kleine mannetje gezien op de toeristische folders met zijn baret, gekleed in een matrozentrui en met een stokbrood onder de arm?

7) Fransen zijn klein.

Een stereotiep dat aan onze zuiderburen blijft kleven, en dat sinds heel lang! Feit is dat Napoleon bijzonder klein van gestalte was, en dus werden alle mannen als klein afgeschilderd naar het voorbeeld van hun vroegere leider.