Gojibessen zijn de kleine rode vruchtjes uit China en Tibet met een licht zoete en ietwat zurige smaak. Meestal worden ze gedroogd of als sap geconsumeerd. Met vijf vitamines, 21 oligo-elementen, 19 aminozuren en essentiële vetzuren zitten gojibessen boordevol voedingsstoffen die van hen een van de gezondste vruchten maken. Tot enkele jaren geleden waren deze besjes niet zo bekend in Europa, maar daar komt stilaan verandering in. Maar waar zijn ze precies goed voor?

Fruit voor een lang en gezond leven

Gojibessen zijn een erg krachtige antioxidant. In de aloude Chinese en Tibetaanse cultuur werden ze gebruikt in de zoektocht naar het eeuwige leven. Onsterfelijk word je er niet mee, maar het is wel bewezen dat je er langer mee leeft.

Langer leven!

Dit kleine besje wordt het vaakst in de Chinese geneeskunde voorgeschreven omdat ze verouderingsprocessen zou tegengaan. Als een van de krachtigste antioxidanten die er bestaan, zorgt de gojibes ervoor dat de veroudering van cellen vertraagt en dat we dus zo lang mogelijk ‘jong blijven’. Dat verklaart waarom de Aziatische bevolking zo lang leeft! Het is wetenschappelijk bewezen dat een dagelijkse portie gojibessen een positieve invloed heeft op onze levensduur.

Tegen talloze ziektes

Gojibessen hebben talrijke voordelen. Zo beschermen ze onze cellen en organen. Ze versterken en stimuleren het immuunsysteem en ondernemen actie tegen kankercellen door de aanmaak ervan te verminderen en te vertragen. Ook bij ademhalingsziektes, auto-immuunziektes en degeneratieve ziektes als Alzheimer zijn deze bessen bruikbaar. Gojibessen kunnen dus een waardevol hulpmiddel middel zijn, zowel om ziektes tegen te gaan als om ze te genezen.

Energie opdoen

Met gojibessen doe je ook heel wat energie op. Een portie van twee à drie gram per dag, zo wordt aangeraden, is voldoende om volop van de voordelen te genieten.

Vitaliteit

Hoeft het te verbazen? Gojibessen helpen het lichaam om te gaan met inspanningen, waardoor ze een welkome hulp zijn voor sportievelingen die uithoudingssporten beoefenen. Maar dat is niet alles! Gojibessen zijn goed tegen vermoeidheid. Niet alleen omdat ze energie geven en afval dat verantwoordelijk is voor vermoeidheid uit het lichaam verwijderen, maar ook omdat ze rechtstreeks de kwaliteit van je nachtrust beïnvloeden. De gojibes heeft een positieve invloed bij de behandeling van slapeloosheid. Met een goede herstellende nachtrust achter de rug, kun je maximaal energie recupereren en de hele dag geconcentreerd blijven.

Ontstressend

De laatste jaren werden er heel wat onderzoeken gevoerd naar de negatieve gevolgen van stress en angst op het menselijk lichaam. Stress en angst verbruiken heel veel energie. Energie die je voor heel wat andere dingen zou kunnen gebruiken! Gojibessen hebben een ontstressende werking op de hersenen en helpen zelfs om bepaalde vormen van depressie tegen te gaan. Fysieke én mentale voordelen, dus.

Het houdt niet op

De waslijst met troeven die in het gojibesje schuilen, is onmetelijk. Om af te sluiten vermelden we nog twee essentiële zaken waar de gojibes gunstige eigenschappen voor zou hebben.

Goede ogen

Gojibessen zijn goed voor de ogen. Ze beschermen de ogen tegen talrijke ziektes, zoals cataract en maculadegeneratie, een minder gekende aandoening van het netvlies. Ze zouden ook goed zijn tegen visuele vermoeidheid en dat is goed nieuws als je vaak ’s nachts achter het stuur zit. Een studie heeft overigens uitgewezen dat wie dagelijks gojibessen at, geen bril nodig had.

Cardiovasculaire aandoeningen

Ook in de strijd tegen cardiovasculaire aandoeningen zouden gojibessen bruikbaar zijn. Ze gaan een verhoogde of te lage bloeddruk tegen, regelen hartfuncties maar stimuleren vooral een goede bloedsomloop. Het is kortom een allesomvattend besje dat uiterst heilzaam is voor zowel je lichamelijke als je geestelijke gezondheid