Op het internet kun je makkelijk en snel geld besparen op elektronica. Maar waar precies ga je online op zoek naar voordelige apparaten? De elektronicamarkt is booming en de dingen veranderen en evolueren razendsnel (vooral laptops). Dus je moet altijd voorzichtig zijn wanneer je een aankoop voor een dergelijk bedrag doet. Vooral als je niet heel goed je weg kent in de wereld van de elektronica. Daarom geven we je hieronder enkele tips die je kunnen helpen een goede deal te sluiten. 

1. Beslis welk product je wilt kopen: een tablet, een laptop, een camcorder ...? 

2. Als je niet echt een specifieke website kent om dit artikel te kopen, zoek dan op trefwoord op het internet. 

3. Lees aandachtig de productfiche en de specifieke kenmerken van het product. 

4. Vergelijk de prijs met de prijzen op andere elektronische websites in België, bijvoorbeeld Krëfel of MediaMarkt. 

5. Doorzoek het net om te zien of er een kortingscode of een promotie voor je gekozen product is, of voor de winkel in het algemeen. 

Laten we deze punten een voor een doornemen. Het is een logische opeenvolging van acties waardoor je volgens ons geld zult kunnen besparen op je aankopen. 

Waarvoor wil je je nieuwe product gebruiken? 

Vraag je eerst af wat het doel is van het product dat je wilt kopen. Een camera is natuurlijk bedoeld om, hoogstwaarschijnlijk, foto’s mee te maken, maar vraag jezelf bijvoorbeeld af of je de camera voor je werk of privé wilt gebruiken. Als je een laptop wilt kopen, denk dan na over welke functies jij meest nodig hebt: tekstverwerking of online games? Dan zijn er twee verschillende configuraties nodig. 

Voorbeeld: laten we aannemen dat je een laptop nodig hebt om te typen, op het net te surfen en af en toe een film te kijken. Ga dan op zoek naar een computer die niet te zwaar, niet te duur en draagbaar is. Hiermee heb je dus de criteria voor je keuze bepaald in termen van functionaliteit en prijs. Deze zullen je helpen in je zoektocht. 

Zorg ervoor dat je begrijpt wat je leest 

Om een juiste beoordeling te kunnen maken, is het van belang de voorwaarden van elektronische producten te kennen en te begrijpen. Als je twijfelt over een online winkel of een product, over de weergegeven kortingen en als je niet zeker weet wat te doen, kijk dan op Test Aankoop om te zien of ze het product dat je voor ogen hebt vermelden. Kijk ook of je online consumentenreviews kunt vinden over het merk, het product of de winkel. Deze gaan bijvoorbeeld over levertijden of retourkosten. Neem de tijd om de recensies van mensen te lezen als die er zijn, dat is online je beste garantie. 

Vergelijk aanbiedingen op verschillende websites 

Als je zeker weet welk merk en model je moet kopen, is het tijd om te vergelijken. Er zijn in België verschillende vergelijkingssites. Compare.be is daar een voorbeeld van. 

Bemachtig een kortingscode op elektronica 

Het is ook een goed idee om te kijken of je kortingscodes of andere aanbiedingen voor laptops kunt vinden. Kortingen zijn altijd interessant. Het spreekt vanzelf dat computers en andere elektronische producten duurder zijn dan, bijvoorbeeld, kleding. Zelfs een klein percentage korting kan je helpen een mooi bedrag uit te sparen, dus aarzel niet en speur het net af voor promotiecodes en coupons!