In de Maghreb en in het Midden-Oosten is men al vele duizenden jaren overtuigd van de talloze voordelen die henna te bieden heeft. Door de gedroogde bladeren te verbrijzelen verkrijg je een poeder dat in verschillende kleuren beschikbaar is. Al sinds de oudheid wordt henna gebruikt voor haar kleur, bijvoorbeeld in parfum, maar ook om je huid en haar mee te verzorgen.

Verschillende soorten henna

Er bestaan verschillende soorten henna. Elke soort heeft andere voordelen. Je vindt henna bovendien in een heleboel kleuren, maar er bestaat ook een kleurloze variant.

Neutrale henna

De kleurloze variant wordt over het algemeen neutrale henna genoemd. In dat geval gaat het wel om een andere plant, genaamd Cassia Obovata. Die plant heeft dezelfde goede eigenschappen als de gewone henna, maar is groen en geeft dus geen kleur af. Op je haar heeft deze plant een kalmerende invloed. Je haar ziet er glanzend en gezond uit.

Gekleurde henna

Gekleurde henna is bijzonder handig voor dames die hun haar goed willen verzorgen. Er bestaan vijf soorten:
  • Jamilahenna uit Pakistan, met een intens rode kleur
  • Egyptische henna, oranje
  • Henna uit Jemen, bruin
  • Rajasthani henna uit India, bruin-bordeaux
  • Henna uit Tazarine, Marokko, koperkleurig tot bruin

Beautygeheim

Je vindt henna ook terug in heel wat cosmeticaproducten, waar het een vaak gebruikt ingrediënt is. Vaak wordt henna, in combinatie met wat water, gebruikt als emulsie.

Glanzende haardos

Het grote voordeel van henna: je haar kleuren of een gloed geven, dat kan zonder chemische kleuringen. Bereid je wel goed voor op een kleuring met henna, want het resultaat is bij iedereen anders, afhankelijk van je natuurlijke haarkleur. Met henna kun je bovendien de haarvezels verstevigen. Welke vrouw droomt niet van stevig, onbeschadigd haar? Vet haar, tot slot, krijgt met henna geen kans. Henna maakt komaf met de overtollige talg.

Tijdelijke tattoos

In sommige Maghrebijnse en Midden-Oosterse landen worden tijdelijke tattoos gezet met henna. Het hennapoeder gaat meerdere keren door een zeef en wordt zo verwerkt tot een ultrafijn en vluchtig poeder. Dat, in combinatie met water of thee, vindt zijn weg op de huid met een penseel. Het resultaat zijn erg fijne en esthetische tekeningen. Hennatattoos zijn schering en inslag bij religieuze ceremonies en huwelijken.

Therapeutische voordelen

De therapeutische voordele van henna zijn nog een reden waarom deze plant graag gezien is. De positieve invloed van henna op het lichaam is al jaren gekend, zowel via inwendige toediening als door consumptie.

Uitwendig gebruik

Een hennatattoo is één manier om henna op de huid aan te brengen, maar daar blijft het natuurlijk niet bij. Hennamaskers zijn absoluut geschikt om de huid grondig te reinigen, maar ook om het helen van wonden te bevorderen. Omdat henna schimmelwerend werkt  en bacteriën bestrijdt, komt de plant ook van pas bij bepaalde huidaandoeningen. En nee, dat is nog steeds niet alles! Een mengsel op basis van henna kan je helpen om luizen uit te roeien. Vooraleer je het hoofd van je kinderen trakteert op een van de vele luizendodende producten, denk je dus eerst eens aan de wondere werking van henna!

Henna consumeren

Henna kun je ook perfect opeten! Door henna te consumeren, reinig je je innerlijke mens en stimuleer je een goed werkend spijsverteringsstelsel. Zo wordt henna in sommige landen gebruikt om ziektes als dysenterie, chronische diarree of kolieken te verzorgen. Na een uitgebreide maaltijd doe je er bovendien goed aan om henna te consumeren, zo heb je achteraf geen last van een opgeblazen gevoel!