Volgens een onderzoek passen minder dan 25% van de Belgische vrouwen in een maatje 38 of kleiner. Toch zien we dat de meeste merken stoppen bij maat 40. Er bestaat dus een immens verschil tussen het aanbod op de markt en de werkelijke vraag, en dan vermelden we nog niet dat de meeste collecties voor grote maten gedemodeerd of te duur zijn. Gelukkig hebben enkele merken zoals CASTALUNA het probleem goed door en bieden zij voortaan ook mode voor grotere maten die mee is met de tijd en betaalbaar.

Waar vind je trendy kleren in grote maten?

De +mode met verouderde en functionele look is definitief voorbij, want nu is het mogelijk om boetieks te vinden met kledingstukken die bij je passen en die op je vormen gesneden zijn. Meer nog dan de traditionele mode, moeten merken voor grote maten rekening houden met het benadrukken van de troeven van vrouwen ,zodat ze zich mooi en zelfzeker kunnen voelen. De online boetiek BLANCHEPORTE munt uit op dit vlak met artikels in maten 36 tot 62 en expert raadgevingen voor elk type lichaamsbouw. Op dezelfde manier onderscheidt BALZAMIK zich met een gamma kleren gepersonaliseerd naar jouw noden (ronde buik, stevige kuiten, voluptueuze borst …). Bovendien kun je momenteel profiteren van -30% op het hele gamma voor vrouwen.

Shoppen bij de grote pret-á-porter merken

Nee, vrouwen met grote maten moeten zich niet verbergen achter een computerscherm om hun kleren te kopen want wat ook je maat is, je kunt je gading ook bij de prêt-à-porter merken vinden. Inderdaad, ook de industriereuzen hebben hun +gamma : H&M, Forever 21 of ook nog MANGO met Violetta. Deze winkels zijn gekend voor hun lage prijzen en hun collecties die de trends op de voet volgen.

Verschillen binnen de modesector aanvaarden

Waar de modesector niet altijd getuigde van tolerantie en de hoogste eisen stelde aan de fysieke verschijning van haar mannequins, lijkt het er nu op dat een kentering volop aan de gang is. De jongste Fashion Weeks legden de loper uit voor niet zo typische mannequins: mindervaliden, grote maten en senioren. Een grote stap in de richting van het aanvaarden van alle schoonheden. Mannequins zoals Ashley Graham of de mooie Candice Huffine moedigen vrouwen aan om hun lichaam te aanvaarden zoals het is en ervan te houden, en ze trekken de sociale conventies en de visie op de vrouw in een uiterst strikte mode-industrie in vraag. Ook blogsters hebben bijgedragen aan dit openbreken. De Amerikaanse ‘GabiFresh’ begon met haar blog in 2008 en telt nu al meer dan 300.000 abonnees op Instagram. Haar lijn van bikini’s in grote maten was de grote buzz en trok de aandacht van vele klanten. In Europa inspireerde Stéphanie Zwicky oftewel ‘Big Beauty’ de hele modewereld met originele looks en haar aanstekelijke levenslust.